Na sastanku zaštitnika građana sa predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji prisustvovao Stefan Stojkov, predsednik NS BNM

Novoizabrani predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Stefan Stojkov i predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev prisustvovali su sastanku zaštitnika građana Zorana Pašalića i predstavnika Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

U ime institucije Zaštitnika građana i svoje lično ime, ombudsman je čestitao uspeh na izborima za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine i izbor Stojkova za predsednika.

„Siguran sam da ćete u vršenju nadležnosti Nacionalnog saveta ostvariti i unaprediti prava u oblasti obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika, pisma, kulture, kao i svim pitanjima kulturne autonomije bugarske nacionalne manjine“ – rekao je Pašalić.

Na prvom sastanku, od formiranja novog saziva nacionalnih saveta nacionalnih manjina, nakon izbora koji su održani 4. novembra prošle godine, razmatralo se pitanje šta i u kojim slučajevima može ova institucija da pomogne u radu nacionalnih saveta, uspostavljanju novih oblika i unapređivanju buduće saradnje.

Predstavnici nacionalnih saveta su naveli da su imali odličnu saradnju i pouzdanog partnera u instituciji Zaštitnika građana, mada su neki problemi ostali i dalje nerešeni, kao što su neizvesnost u opstanku medija i nabavka udžbenika na maternjem jeziku.

Pašalić je obavestio prisutne da je proteklih meseci inicirao i potpisao bilateralne sporazume o saradnji sa ombudsmanima iz regiona, a dogovoreno je da će se prilikom sledeće posete tih ombudsmana našoj zemlji, Zaštitnik građana upoznati sa nacionalnim savetima kako bi ombudsmani matične države čuli direktno od nacionalnih saveta sa kojim problemima se susreće njihova zajednica i u kom pravcu treba da ide buduća saradnja.

Povodom toga, na poziv Stojkova, dogovoreno je da opština Bosilegrad bude domaćin sledećeg sastanka ombudsmana sa predstavnicima Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji, koji će se održati maja meseca ove godine.

Izvor i foto: Opština Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar