a
 

Bugarska, primer dobro iskorišćenog turističkog potencijala

Nekada poznata po ružinom ulju, crnomorskim letovalištima i interesantnim gradova, Bugarska poslednjih godina beleži izuzetne turističke rezultate. Prošle godine posetilo je 9,3 miliona stranih gostiju, a udeo od turizma narastao je na gotovo 12 procenata bruto-nacionalnog dohodka.

Što je tako zaslužni su Bog, koji joj je ostavio lepu prirodu i impozantno kulturno nasleđe, ali i čovek koji se trudi da sve to iskoristi, pa je turizam u Bugarskoj strateško opredeljenje, koje je u poslednje tri godine donelo porast broja gostiju od 8 do 10 procenata godišnje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 467-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 468-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 469-680x1024.jpg

Za to postoje i dobri razlozi, jer Bugarska na svom tlu baštini 40 hiljada arheoloških nalaza, pa je po tome odmah posle Italije i Grčke, ima preko 1600 termo-mineralnih izvora, što je stavlja na drugo mesto u Evropi posle Islanda, koristi za turizam 40 planina, ima lepu peskovitu obalu mora sa gradovima koji imaju tradiciju još od Pontske kolonizacije, ima 12 vinskih ruta, sela koja su zadržala svoj oblik često još od 18 veka.

This image has an empty alt attribute; its file name is 470-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 471-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 472-1024x680.jpg

Ove godine ima i Plovdiv, evropsku prestonicu kulture, ali sve to ne bi bilo dovoljno da Bugarska nije u permanetnoj turstičkoj kampanji za koju koristi internet, svoje i svetske medije, turističke agancije, sajmove kao u ovom sličaju, ali u prvom redu goste koji je posete, jer zna da su oni najsigurniji glasnici turističke propagande.

Među njima prošle godine je bilo i dosta turista iz Srbije, koji su nešto više od 420. 000 poseta, osmi po brojnosti među stranim gostima. Analize pokazuju da je njima bila interesantna gotovo cela turistička ponuda Bugarske. Od mora preko banja i planina, do kulturnog turizma.

This image has an empty alt attribute; its file name is 473-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 474.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 475-1024x680.jpg

Delom i zbog toga, Bugarska promoviše ideju Balkanske turističke rute, koja bi sem zemalja Zapadnog Balkana obuhvatala i Tursku, a zajednički imentilji bili bi lokaliteti pod zaštitom UNESKO-a.

Ove godine Bugarska će u novu turističku sezonu krenuti bogatija sa Plovdivom, jednom od dve evropske prestonice kulture i jednim od najstarijh gradova zapadne civilizacije, ali i saznanjem da se i na turstičkom tržištu treba objedinajavati i koristiti iskustva drugih. Delom zbog toga je i potpisan memorandum o saradnji u turizmu sa Srbijom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 476-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 477.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 478-1024x680.jpg

Inače, Bugarska je zemla partner 41. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, koji traje do 24. februara. Svoje turističke vrednosti predstavila je na udarnom mestu u hali 1 i štandu veličine 120 metra kvadratnih.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar