Otvoren 47. FEST, biće prikazano 125 filmskih ostvarenja

U Centru Sava glumac Čino Darin, protagonista argentinsko-španskog filma „Crni anđeo“, svečano je otvorio 47. Fest. Ovogodišnja filmska smotra otpočela je sinoć projekcijom višestruko nagrađivanog filma „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa.

U narednih deset dana Beograd će biti svetska prestonica filma. Premijerno će biti prikazano 125 filmova u 13 dvorana u gradu, sa ukupno 500 projekcija.

Na programu su filmovi različitih žanrova, tema, kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Veliko interesovanje publike dokazuje više od 50 hiljada prodatih ulaznica.

Pažnju publike privlači i nagrađeni srpski film u Berlinu “Šavovi”, ali i holivudska ostvarenja Žena, Hladni rat, Zelena knjiga i mnogi drugi.

Fest od 2015. ima takmičarski karakter. Jugoslav Pantelić, selektor i umetnički direktor je izjavio da su propozicije iste kao i kada je uveden takmičarski program. Filmovi će se takmičiti u dve selekcije, glavnoj i u programu srpski film, u koju će ove godine biti uključene i manjinske srpske koprodukcije.

Pantelić ističe da je ovogodišnja selekcija srpskog filma veoma jaka, gotovo ekvivalentna glavnom takmičarskom programu, u kome se pojavljuju značajna rediteljska imena, poput Olivijea Sajasa, Gijoma Niklua ili Rejf Fajnsa.

Žiri u Programu srpski film predvodi izuzetan poznavalac istočno-evropskog i srpskog filma, profesor sa pekinške filmske akademije, Vang Jao, a žiri Međunarodnog glavnog programa predvodi verovatno najveća regionalna filmska zvezda, Goran Bogdan.

Akteri većine filmova koji se takmiče za nagradu „Beogradski pobednik“, ali i u ostalim kategorijama, kao što su najbolja režija, scenario, glavna ženska i muška uloga i najbolji debi, dolaze u Beograd.

Publika u Centru „Sava“ biće u prilici da vidi zvezde iz filma Bela vrana, Anđeo i mnogih drugih.

Slogan koji prati Fest je „Bez zaštite“.

Izvor i foto: RTS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar