U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba slika sa likovne kolonije “Sićevo 2018”

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu otvorena je izložba slika sa likovne kolonije “Sićevo 2018”. Prema rečima Zorana Andonova, upravnika Galerije, ovo je 3. izložba po redu u ovoj godini, koja će biti otvorena do 6. marta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 539-1024x683.jpg

Ovogodišnja kolonija u Sićevu, kao i brojnih ranijih godina odvijala se na terenu na kome su od 1904. godine do 1912. godine slikari slovenskog juga kovali svoje bratstvo. Legendarna Nadežda Petrović je uz pomoć grupe iz tog bratstva, pravo iz ateljea Antona Ažbea u Minhenu došla u Sićevo kod svoje drugarice Ljubice Lovrić, lokalne učiteljice, da osete čari svelosti i lepote pejzaža ovog župskog sela i okoline. U znak sećanja i ponosa na te dane oživljavanje je usledilo 1964. godine zauzimanjem grupe slikara i intelektualaca Srbije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 540-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 541-1024x683.jpg

Postavka koju je Galeriji u Dimitrovgradu ustupila Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša sadrži ukupno 20 slika rađenih u različitim tehnikama – akril na platnu, ulje na platnu i kombinovana tehnika. Autori likovnih ostvarenja nastalih u okviru kolonije su umetnici iz zemlje i inostranstva: Miroljub Đorđević iz Niša, Maja Todić iz Gračanice, Đuro Radonjić iz Niša, Zoran Graovac iz Beograda, Aleksandra Rakonjac iz Beograda, Ana Vidmar iz Ljubljane, Vesna Begović iz Podgorice, Sonja Spiroska Ostojić iz Banja Luke, Miloš Milosavljević iz Skoplja, Gabrijela Varoši iz Budimpešte, Lajoš Veg iz Budimpešte i Rosen Tošev iz Sofije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 542-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 543-1024x683.jpg

Organizator ove kolonije je niška Galerija savremene likovne umetnosti.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar