a
 

Medijska strategija na pomolu, dijalog i poverenje neophodni

U Domu poslanika u Beogradu održana je poslednja sesija javne rasprave o Nacrtu buduće medijske stretegije. Dokument su u načelu predstavili i o njemu govorili Dejan Stojanović, predsednik radne grupe za njegovu izradu, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot, zamenica ambasadora Evropske unije Mateja Štamcar Norčič i premijerka Srbije Ana Brnabić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 569-1024x680.jpg

Na ovoj verziji Strategije rađeno je šest meseci, a javna rasprava se održava uz pomoć OEBS-a i Kraljevine Norveške, dok je njen organizator Vlada Srbije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 570.jpg

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da će novinarska udruženja posle javne rasprave i usvajanja primedbi, biti u mogućnosti da vide finalni nacrt Medijske strategije, a nakon toga će o njemu odlučivati Vlada.

Ona je istakla da je u procesu izrade tog dokumenta neophodan dijalog i izgradnja poverenja između vlasti i novinarskih udruženja. Prema njenim rečima, Strategija će biti u evaluaciji između 2019. i 2021. godine, posle čega će biti izmenjen set medijskih zakona. Brnabić je, takođe, rekla da u tome očekuje pomoć i od novinara i od građana, ali i od svojih ministara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 571.jpg

Zamenica ambasadora Evropske unije Mateja Štamcar Norčič rekla je da je Evropska komisija pozvala Srbiju da sve zainteresovane strane uključi u izradu medijske strategije.

Ona je napomenula da je to pozitivan primer inkluzivnosti koji treba slediti i u drugim oblastima i založila se za stvaranje boljeg okruženja za rad novinara, ali je, takođe, istakla da je zadovoljna što je u Nacrtu medijske strategije posebna pažnja posvećena bezbednosti novinara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 572.jpg

Zamenik šefa misije OEBS-a Džozef Melot ocenio je da nacrt Medijske strategije nudi rešenja za probleme u medijskoj sferi i da je OEBS ponosan što je podržao izradu takvog dokumenta.

„Krajnji cilj je da Srbija preuzme odgovornost u pogledu slobode medija, etike i prihvatanju kritičkog i analitičkog izveštavanja o relevantnim društvenim pitanjima“ – naglasio je Malot.

On je istakao da je sloboda medija preduslov za demokratiju, a kao važan preduslov medijskih sloboda naveo je bezbednost novinara i upozorio da napadi na novinare u Srbiji zavređuju pojačanu pažnju.

Malot je takođe rekao da će OEBS pratiti sprovođenje Medijske strategije i da je spreman da pomogne u razvoju relevantnog zakonodavstva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 573-1024x680.jpg

Posle kraće konferencije za novinare na kojoj su Brnabić, Štamcar Norčič i Melot, pojasnili još neke detalje buduće Strategije i odgovarali na novinarska pitanja održana je javna rasprava.

This image has an empty alt attribute; its file name is 575-1024x680.jpg

Utisak je da su profesinalna udruženja, eskperti, predstavnivci programskih saveta veilikih medijskih kuća, predstavnici nekih struka i sindikata, a pogotovo nova udruženja poput PROUNS-a, potupuno suporotstvaljena na Nacrt medijske stretegije, na semo na njena proklamovana načela, nago i na samu suštinu, pa čak i na potrebu da se donese.

Javne debate o Medijskoj staregiji do sada su održane u Novom Sadu, Nišu i Čačku.

 Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar