a
 

Sedamdeset godina Muzeja Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja obeležio je sedam decenija postojanja. Smešten u zgradi iz 18. veka u starom jezgru Beograda u Jevremovoj 21., muzej na simboličan, a ponekad i gotovo bukvalan način objedinjuje najbitnije stvari za kulturnu i političku istoriju Srba u 19. veku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 79-1024x651.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 80.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 81.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 82.jpg

Jezgro zbirke nastalo je još krajem 19. veka, kada je Vilhelmina Mina Karadžić udata Vukomanović, ćerka Vukova poslala u Srbiju iz Beča kompletnu očevu zaostavštinu. Predmeti su postali deo fundusa Narodnog muzeja već 1897. Uporedo s tim prikupljana su i svedočanstava o životu i radu Dositeja Obradovića.

Prvu katalogizaciju zbirke uradio je Mihajlo Valtorović i bilo je 153 predmeta, a za vreme Miloja Vasića ona je čak bila smeštena u posebnoj zgradi. Nažalost jedan njen deo je uništen i pokraden tokom austro-ugarskog bombardovanja Beograda 1915.

Ipak, zbirka ja obnovljena, pa je između dva rata bila deo Muzeja Kneza Pavla, kako se onda zvao Narodni muzej.

Svoju punu afirmaciju doživela je 1949. kada je Vlada ondašnje Narodne Republike Srbije donela Uredbu o osnivanju Muzeja Vuka i Dositeja. U tu svrhu izdvojila je za to doba pozamašna sredstva, pa je muzej smešten u zgradi u Jevremovoj ulici , gde je od 1809 do 1813. radio Dositejev lisej ili Velika škola, predhodnica Univerziteta u Beogradu. U njoj je Dositej bio predavač a Vuk učenik, a nedaleko od nje bio je smešten Praviteljstvujušći sovjet, prva moderna Vlada kod Srba.

This image has an empty alt attribute; its file name is 83-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 84-1024x680.jpg

Muzej je stalno bogatio arhivsku i muzejsku građu i pokretao mnoge akcija važne za srpsku kulturu, ali i menjao izložbenu koncepciju, sve do sadašnje koja je iz 2012.

U muzeju se trenutno čuvaju 133 likovna dela vezana za Dositeja i Vuka i skoro 1160 retkih izdanja, publikacija i knjiga, gde su i prva izdanja Vukovih i Dositejeviih dela i ljudi sa kojima su saradjivali, medju kojima i prepiska izmedju Vuka i Getea.

This image has an empty alt attribute; its file name is 85.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 86.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 87-1024x680.jpg

Svoju sedmu deceniju Vukov i Dositejev muzej je obeležio skromnom svečanošću, ali zato jako sadržanjim, preglednim i bogatim katalogom.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar