Vlajkov: Ostavili smo totalitarnoj prošlosti govor mržnje

Bugarska je u hotelu „Metropol“ u Beogradu obeležila svoj Dan državnosti i 141. godinu oslobođenja od Turaka. Posle intoniranja bugarske i srpske himne, mnogobrojne goste iz svih sfera života Srbije, predstavnike bugarske nacionalne manjine i predsavnike vojnog i diplomatskog kora pozdravio je Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Beogradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 155-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 156-1024x683.jpg

„Pre tačno godinu dana na ovom mestu smo obeležili Nacionalni praznik Bugarske. Tada je počinjao najaktivniji period bugarskog predsedavanja Savetu EU. Ponosim se onim, što je moja država postigla pre, za vreme i posle predsedavanja. Mi smo uverili naše partnere iz EU da ćemo biti jači i uspešniji, kada nam se budu pridružile Srbija i ostale države Zapadnog Balkana. Sada nastavljamo da ispunjavamo naše dugoročne obaveze, rekao je u uvodnom obraćanju Vlajkov.

Ambasador Bugarske se je osvrnuo i na nedavno odlikovanje premijera Bugarske Bojka Borisova od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„15. februara, povodom Nacionalnog praznika Republike Srbije, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dodelio je premijeru Republike Bugarske Bojku Borisovu najviše srpsko državno odlikovanje – „Orden Republike Srbije na lenti”. Na ceremoniji dodele odlikovanja bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je: „Dozvolite mi da primim ovu nagradu u ime svih Bugara, koji su uložili ogromne napore tokom bugarskog predsedavanja EU, u ime svih, koji veruju da je Srbija nerazdvojni deo Evrope” – naveo je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 157-1024x683.jpg

Vlajkov je rekao da je Bugarska ubeđena da budućnost regiona prolazi kroz procese integracije koji nemaju alternativu.

„Pozdravljamo naše susede Republiku Grčku i Republiku Severnu Makedoniju. Nakon decenijskih sporova one su potpisale Prespanski sporazum i time konačno otpočele proces međunarodnog razvoja Republike Severne Makedonije. Pre nekoliko dana bugarski parlament je ratifikovao Protokol o pristupanju Republike Severne Makedonije NATO-u. Ovo nije samo formalan čin. Ovo je potvrda našeg uverenja u bezbednu budućnost regiona. Očekujemo takođe da u narednima mesecima Republika Severna Makedonija otpočne pregovore o pridruživanju EU, što je odlučeno upravo u periodu bugarskog predsedavanja Savetu EU“ – istakao je ambasador Bugarske.

This image has an empty alt attribute; its file name is 158-1024x683.jpg

Ove godine Bugarska obeležava tridesetogodišnjicu početka demokratskih promena.

„Ovaj period je korenito promenio moju državu. Jedna od najvećih promena dogodila se u svesti Bugara. Vratili smo se pravim demokratskim vrednostima. Ostavili smo totalitarnoj prošlosti govor mržnje – između nas samih, kao i prema susedima. Tokom ovih godina shvatili smo da tolerancija, uzajamna podrška i solidarnost moraju biti u osnovi kako međuljudskih, tako i međudržavnih odnosa“ – naveo je Vlajkov.

Vlajkov je naglasio da je demokratija velika šansa Zapadnog Balkana, kao i da je ne čine samo reči, već i hrabrost u odbrani pravih vrednosti.

„Zemlje regiona treba da shvate značaj onoga, što smo mi postigli u ujedinjenoj Evropi. Demokratska društva, koja su svrgla diktaturu u svojim državama, treba da budu instrument, ali i garancija da se predrasude iz prošlosti i mržnja više neće tolerisati tamo, gde ljudi žele demokratske promene. Republika Bugarska je direktno zainteresovana da svi njeni susedi i celi region budu stabilni i ujedinjeni, utemeljeni na demokratskim vrednostima“ – rekao je bugarski ambasador.

On je podsetio da Bugarska i Srbija obeležavaju 140-godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa i podvukao da u ovom periodu odnosi nisu bili samo deo politike različitih država, već su beležili i različitu dinamiku i stepen dobronamernosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 159-1024x683.jpg

Vlajkov je kazao da su bilateralni odnosi između Republike Bugarske i Republike Srbije na istorijski najvišem nivou.

„Samo u proteklih godinu dana postignut je dug spisak političkih kontakata na najvišem državnom nivou. Kao rezultat toga učvrstili su se poverenje i zajednička vizija integriteta regiona. Ukupna trgovinska razmena između Bugarske i Srbije za 2018. godinu nadmašuje 1,1 mlrd. evra. Veoma se intenzivno radi na mnogim novim projektima od strateškog značaja“ – rekao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 160-1024x683.jpg

Na Sajmu turizma, održanom u drugoj polovini meseca februara u Beogradu, Bugarska je bila država – partner.

„Zahvalio bih se još jednom srpskim domaćinima na ukazanoj mogućnosti. Turizam je najkraći put ka uspostavljanju veza između ljudi. Za nas turizam predstavlja važan segment privrede, čije je učešće u bruto domaćem proizvodu Bugarske 12 %. Tokom protekle godine više od 9,3 mln. stranih turista posetilo je našu zemlju. Veoma smo zadovoljni činjenicom da je broj srpskih turista u Bugarskoj i bugarskih u Srbiji u stalnom porastu“ – istakao ja bugarski ambasador.

This image has an empty alt attribute; its file name is 161-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 162-1024x683.jpg

Vlajkov je konstantovao da sve više prava pripadnika nacionalnih manjina, propisanih zakonima Republike Srbije, počinje da se primenjuje u praksi.

„Naši sunarodnici već imaju mogućnost upisa svojih ličnih imena i prezimena u skladu sa pravopisnom normom bugarskog jezika. A od 16. Februara ove godine za Dimitrovgrad se i zvanično može koristiti bugarsko ime grada Caribrod. Uveren sam da će budući zajednički napori Bugarske i Srbije dati još konkretnih rezultata u ostvarivanju prava bugarske nacionalne manjine u interesu obeju država“ – poručio je na kraju njegova ekselencija Radko Vlajkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 163-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 164-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 166-1024x683.jpg

Prijemu u hotelu “Metropol” prisustvovali su i brojni novinari, među kojima je bila i skoro kompletna ekipa našeg portala “Far”.

 Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar