U Sava centru svečano je zatvoren 47. FEST, a “Beogradski pobednik” za najbolji film pripao je reditelju Polu Dejnou za ostvarenje “Divljina”, dok je u selekciji “Srpski film” nagrada pripala Goranu Radovanoviću za film “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”.

Na glavnom takmičarskom programu prikazano je 14 ostvarenja, a nacionalni program pod nazivom “Srpski film” prikazao je 13 ostvarenja.

Nagrada žirija glavnog programa otišla je filmu “Crni anđeo” Luisa Ortege, a za najbolju režiju nagrađena je Nadin Labaki za ostvarenje “Kapernaum”. Za najbolji scenario nagrađen je Ivan Salaj za film “Osmi povjerenik”.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmu “Spokoj Pabla Trapera”, a najbolju mušku Matej Zemljič u filmu “Posledice” Darka Štantea.

U programu “Srpski film” nagrada žirija dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma “Bio sam kod kuće, ali”.

Najbolji reditelj bio je Bobo Jelčić za film “Sam samcat”, a najbolji scenario napisao je Miha Macini za film “Izbrisana”.

Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu “Šavovi”, a za najboljeg glumca Tihomir Stanić za ulogu u filmu “Delirijum Tremens”.

Nagrada je dodeljena i filmu “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali”.

Najtraženiji film ove godine bio je film “Miljenica” Jorgosa Lantimosa. Žiri FIPRESCI dodelio je priznanje filmovima “Kapernaum” I “Šavovi”, navodi se u saopštenju CEBEF-a.

Izvor: Beta / CEBEF

Foto: FEST

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar