Otvorena izložba radova studenata sa letnje škole arhitekture u Senokosu

U galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba radova studenata Građevinsko – arhitektonskog fakulteta iz Niša i Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije. Njihova dela su nastala na 4. letnjoj školi arhitekture i radionici „Tradicionalni materijali i tehnike građenja na primeru poslednje vodenice u selu Senokos“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 246-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 247-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 248-1024x711.jpg

Izložbu je zvanično otvorila Jovana Janković, studentkinja iz Niša i članica udruženja „BalkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada.

„Jako me raduje to što „BalkanAEHitrav“ pored letnje škole arhitekture organizuje i druge manifestacije čime obogaćuje kulturni program Srbije i opštine Dimitrovgrad. Neizmerno zahvaljujem svim profesorima i asistentima iz Niša i Sofije koji svojim zalaganjem posebno doprinose celoj ovoj priči. Verujem da ćemo i u narednom periodu raditi na očuvanju kulturnog nasleđa, jer poštujući prošlost gradimo budućnost“ – naglasila je studentkinja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 249-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 250-1024x683.jpg

U izjavi za portal FAR Gordana Rančev, predsednica udruženja „BalkanARHitrav“ je istakla da su studenti imali zadatak da urade idejna rešenja stare seoske škole i centralnog dela sela Senokos.

„U stvaranju ove izložbe učestvovalo je 12 studenata, 6 sa Niškog i isto toliko sa Sofijskog univerziteta. Oni su bili podeljeni u 3 grupe po 4 člana, tako da su uradili tri idejna rešenja za Sonokos. Takođe, naglasila bih odličnu saradnju između studenata, profesora i nas iz udruženja BalkanARHitrav“ – rakla je Rančeva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 251-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 252-1024x683.jpg

Predsednica „BalkanARHitrava“ je kazala da izložba predstavlja sedmu, poslednju aktivnost u okviru projekta „Riznica prošlosti – pokretač budućnosti“.

„Ovo je jedan veoma ambiciozan projekat sa više aktivnosti. Osim letnje škole arhitekture, radionice u selu Senokos i ove izložbe, imali smo predavanje na temu Kako kulturno nasleđe može da pokrene održivi razvoj jedne sredine, radionicu o kulturnom nasleđu za decu školskog uzrasta, kao i foto konkurs Kulturno nasleđe u fokusu mog objektiva i izložbu fotografija. Naš cilj je bio da kroz projekat ukažemo ljudima na značaj očuvanja kulturnog nasleđa, a ono što nas je podstaklo da krenemo sa letnjom školom arhitekture je bilo to, što su u nekim našim selima počeli da se obnavljaju objekti na neprimeren način, nepoštujući tradicionalnu seosku arhitekturu ovog kraja, što bi imalo za posledicu gubljenje autentičnog identiteta sela“ – zaključila je Rančeva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 253-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 254-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 255.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 256-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 257-1024x745.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 258-1024x683.jpg

Na otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovali su Asen Pisarski i Milena Metalkova sa Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije, Miomir Vasov, profesor na Građevinsko – arhitektonskom fakultetu u Nišu i Zoran Andonov, upravnik dimitrovgradske galerije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 259-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 260-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 261-1024x683.jpg

Projekat „Riznica prošlosti – pokretać budućnosti“ je realizovao Centar za odživi prostorni razvoj „BalkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada u partenrstvu sa udruženjem „Zelena gradnja iz Niša. Projekat je deo Reload programa koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

A.Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar