a
 

Nacionalnim savetima više od trećine para u odnosu na lane

U budžetskom fondu za nacionalne manjine u ovoj godini opredelili smo 30 miliona dinara, što je za 37,6 odsto više nego u protekloj godini, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na prvom sastanku sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Podsetio je da je u prethodnoj godini  iz tog fonda finansirano 77 organizacija ili ustanova u iznosu od 21,8 miliona dinara i to za programe i projekte iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Ružić je rekao i da je prethodna godina bila u znaku nacionalnih manjina – izmenjeni su manjinski zakoni, uspešno su sprovedeni izbori za nacionalne savete, a formirani su i novi sazivi nacionalnih saveta.

Podsetio je da su  pored postojećih nacionalnih saveta formirana i dva nova nacionalna saveta – nacionalni savet poljske i ruske nacionalne manjine i čestitao svim novoizabranim predsednicama, predsednicima i članovima nacionalnih saveta.

„Izmenama zakona cilj nam je bio da obezbedimo javnost u radu nacionalnih saveta, transparentnost u trošenju finansijskih sredstava, kao i depolitizaciju nacionalnih saveta, a da nacionalni saveti ne izgube iz vida ulogu koju to telo treba da ima u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta manjine koju predstavlja“, rekao je ministar Ružić.

Ružić je istakao da je važna saradnja unutar samog nacionalnog saveta i podsetio predstavnike saveta na transparentnost u radu i obavezu da rade u interesu  nacionalne manjine.

On je istakao da kao i do sada svi nacionalni saveti mogu računati na podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i partnerski odnos, i pozvao predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina da iznesu svoje predloge o nastavku saradnje.

Podsetio je i da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o kriterijumima za raspodelu sredstava iz budžeta za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koja je stupila stupila na snagu 9.  februara 2019. godine.

„Kao i do sada raspodelu sredstava će vršiti Kancelarija za ljudska i manjinska prava, a nacionalni saveti su u obavezi da do 1. aprila 2019. godine dostave predloge za dodelu sredstava“, dodao je Ružić.

Izbori za Nacionalne savete održani su 4. novembra 2018. godine. U Srbiji sada ima 22 Nacionalna saveta nacionalnih manjina, s tim što po zakonu i Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština vrši funkciju Nacionalnog saveta. Manjine čine 13 odsto ukupnog broja građana Srbije, a oko 500.000 ljudi je upisano u Poseban birački spisak.

Slobodan Aleksić, Beograd (Izvor: mduls.gov.rs)

Foto: mduls.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar