Udruženje “Fokus Caribrod” predstavilo izložbu namenjenu jačanju aktivizma kod mladih

U gimnaziji “Sveti Kirilo i Metodije” juče je otvorena prva izložba u okviru projekta „Aktivno učešće mladih kao preduslov razvoja društva”, koji realizuje udruženje „Fokus Caribrod“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 370-1024x683.jpg

Ovaj projekat je jedan od pet odobrenih u okviru programa “Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu” – ReLOaD, koji sprovodi Program Ujedninjenih nacija za razvoj – UNDP, a finansiran je od strane Evropske unije, odnosno delimično sufinansiran od strane Opštine Dimitrovgrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 371-1024x683.jpg

Toni Aleksov, predsednik udruženja, izjavio je za portal FAR da je cilj projekta da pomogne jačanju aktivizma kod mladih i poveća njihove sposobnosti da identifikuju lokalne probleme, kao i da pokrenu proces njihovog prevazilaženja na način koji će uticati na donosioce odluka i na sam proces rešavanja tih problema.

„Završna faza projekta je osmišljavanje volonterske akcije, gde će mladi uočiti i pronaći rešenje, tj. pokušati da reše probleme kroz volonterizam putem akcije koja ne zahteva velika finansijska sredstva ” – naglasio je Aleksov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 372-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 373-1024x683.jpg

Na izložbi je učestvovalo 30-ak učenika, a izloženo je 20 postera sa oko 50 fotografija.

„Izložba koja je predstavljena učenicima gimnazije je nastala u okviru radionice ’Foto-voice’, a to je posebna tehnika koja se koristi kada neravnopravne grupe pokušavaju da ukažu na određene probleme. U ovom slučaju to su mladi. Oni su imali zadatak da pronađu te probleme, da ih identifikuju i predstave, i mogu reći da su uspeli u tome. Pronašli su probleme koje njih tište i oni se uglavnom odnose na komunalno uređenje grada – rupe na ulicama, loša signalizacija i problemi sa životinjama – psima lutalicama. Takođe, potresa ih i odlazak mladih i nezaposlenost” – dodao je Aleksov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 374-1024x683.jpg

Ova izložba će biti predstavljena i u Osnovnoj školi “Hristo Botev” 15. marta, u 09:30 sati, dok će centralna izložba biti u galeriji “Metodi Meta Petrov”18. marta u 18:00 časova. Pozivi će biti uručeni odbornicima i većnicima Skupštine opštine Dimitrovgrad, koji će pogledati šta muči mlade u gradu kako bi zajedničkim snagama preduzeli određene korake.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar