NUNS i NDNV: Incident na RTS-u posledica gušenja medijskih sloboda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da incidenti u zgradi Radio-televizije Srbije predstavljaju posledicu “višegodišnjeg širenja govora mržnje, gušenja medijskih sloboda i stvaranja atmosfere linča u društvu, za koje je najodgovorniji aktuelni režim na čelu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom”.

NUNS i NDNV su, kako se navodi u saopštenju tih udruženja, pozvali institucije da ovaj dogadjaj najozbiljnije shvate i da konačno uspostave vladavinu prava i poštovanje zakona.

Kako navode, društvo je na ivici tenzija koje bi, ukoliko eskaliraju, mogle da imaju “nesagledive posledice”.

“Upozoravali smo javne medijske servise da prestanu sa potčinjavanjem novinarske profesije moćnicima na vlasti i kršenjem zakona koji ih obavezuju na profesionalno, objektivno i nezavisno izveštavanje u skladu sa javnim interesom”, piše u saopštenju.

Udruženja smatraju da nasilni upadi u javni medijski servis nisu primereni demokratskim i civilizovanim društvima i pozivaju institucije da postupaju u skladu sa zakonom umesto što primenjuju nasilje nad gradjanima koji protestuju zbog gušenja prava.

“Smatramo ciničnim nastup generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, koji se mesecima oglušavao o zahteve gradjana, upodobljavajuću uredjivačku politiku ove medijske kuće sa interesima vlasti”, navodi se u saopštenju NUNS-a I NDNV-a.

Izvor: Beta (NUNS/NDNV)

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar