Protest u Pirotu protiv MHE i politike gradskih vlasti

Građanski pokret “Odbranimo reke Stare planine” i Savez mesnih zajednica Stare planine organizuju u petak, 22. marta, na Svetski dan voda, protestno okupljanje protiv izgradnje derivacionih malih hidroelektrana (MHE). Skup će se održati na platou ispred skupštine grada Pirota od 10:00 časova.

Nakon velikih i masovnih protesta održanih u 2. septembra 2018. u Pirotu i 28. januara ove godine u Beogradu, kao i nakon niza akcija u selima Temska, Rakita, Topli Dol i dr., pokret “Odbranimo reke Stare planine” (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine odlučili su da organizuju još jedno okupljanje u Pirotu kako bi se dodatnim pritiskom na gradske vlasti povukle određene odluke i promenila dosadašnja, relativno pasivna politika gradskog rukovodstva.

Uprkos činjenici da je delovanjem ORSP zaustavljena izgradnja MHE u selu Rakita, a značajan deo javnosti upoznat sa posledicama izgradnje MHE u Srbiji i dalje nema nikakvih suštinskih promena u pogledu izmene zakonske regulative koju je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavljivao tokom prošle godine, a nema ni izmene planskih dokumenata na lokalu.

Aleksandar Panić, osnivač neformalnog građanskog pokreta “Odbranimo reke Stare planine” u objavi na svom Fejsbuk profilu označio je 22. mart kao “veliki ispit za gradsku vlast Pirota” koji će pokazati da li će se ona “dozvati pameti i svesti, ili nastaviti prikrivenu saradnju sa lobijem koji uništava reke Srbije”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 613-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 614-1024x683.jpg

Panić poručuje da je cilj skupa u Pirotu da se gradskoj vlasti pokaže kakvo je opredeljenje građana Pirota, aktivista ORSP i Saveza mesnih zajednica Stare planine, kako je napisao “pred njihovim mahinacijama i pokušajima da se staroplaniske reke uceve”.

“Svako ko je ikada pomislio na zaštitu prirode, očuvanje reka i života na Staroj planini, tog jutra mora biti pred gradskom kućom. Pokažimo gospodi koja je zaboravila zašto sedi u skupštinskim klupama šta je volja građana. Naši zahtevi su jednostavni i iskreni”, navodi u svojoj objavi Panić.

Organizatori protesta zahtevaju da se ponište svi ugovori kojima se investitorima MHE dozvoljava korišćenje zemljišta grada Pirota i lokalnih puteva na Staroj planini, kao i da se momentalno pokrene procedura izmene prostornih planova grada Pirota i Parka prirode “Stara planina” sa ciljem brisanja lokacija za izgradnju MHE.

Sergej Ivanov

Foto: Andrijana Spasov / Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar