a
 

Nezapamćeni požari na otvorenom u Pčinjskom okrugu i Bosilegradu

U Pčinjskom okrugu samo tokom marta meseca ove godine bataljon Odeljenja za vanredne situacije PU Vranje imao je 382 intervencije, od kojih 349 požara na otvorenom, 29 intervencija na gradjevinskim objektima i 4 na saobraćajnim sredstvima.

Ovo je za portal FAR povodom veoma učestalih požara izjavio komandant bataljona Dejan Stanojević. Sumirajući rezultate Stanojević je rekao, da čak i starije kolege ne pamte toliko požara u kratkom vremenskom intervalu.

“U samo jednom danu tokom marta imali smo 45 intervencije i ako uporedimo isti period sa 2018. godinom, to znači da smo tokom marta prošle godine na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga imali svega 43 intervencije, od kojih 19 na gradjevinskim objektima, 18 na otvorenom prostoru i 5 na saobraćajnim sredstvima. Ovi podaci govore da je procentualno broj požara u odnosu na mart prošle godine drastično povećan” – navodi Stanojević.

Na svim tim intervencijama bilo je angažovano 1078 vatrogasaca sa 428 vozila, 241 policajac sa 122 vozila, 12 javnih preduzeća, a u gašenju požara učestvovali su i pripadnici vojske, radnici elektrodistribucije i gradjani.

Što se tiče opštine Bosilegrad, tokom marta meseca bilo je čak 39 intervencija – 38 jpožara na otvorenom prostoru i jedna intervencija gde je goreo gradjevinski objekat. Ako se uporedi sa istim mesecom prošle godine, tada je na teritoriji opštine Bosilegrad bila samo jedna vatrogasna intervencija. Tokom meseca marta na gašenju požara na teritoriji opštine Bosilegrad angažovano su 83 vatrogasca sa 42 vozila, 16 policajaca sa 8 vozila, a po rečima Stanojevića, gruba je procena da je vatrom zahvaćeno preko 5,000 ari uglavnom niskog rastinja, šume, kao i jedna štala i stara kuća.

“Sve ovo govori da su požari vrlo učestali i nema sumnje da su namerni, Vatrogasni i policijski inspektori su pojačali kontrole, stalno su na terenu I biće sankcionisani svi koji izazivaju opasnost od požara, gde osim materijalnih šteta, vrlo često imamo i ljudskih žrtava” – napominje Stanojević i apeluje na sve gradjane da budu vrlo oprezni pri paljenju vatre na otvorenom prostoru, a ukoliko primete i najmanji dim u okolini, da odmah prijave na broj 103. Poziv je bezplatan za sve mreže, a brzom intervencijom može se uticati da štete budu manje.

B. Ivanov

Foto: PRESS-NEW-BALKAN

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar