a

NUNS: Bodrožić novi predsednik, bura zbog Medija centra

Najveći deo gotovo petočasovne redovne Skupštine u sali opštine Stari Grad u Beogradu, članovi Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS) potrošili su na raspravu o Medija centru, ćerki preduzeću čiji je osnivač to udruženje.

Naime, zbog sve manje ekonomske isplativosti Medija cеntra i njegovih dugova koji dospevaju na izvršenje, NUNS je uzeo pozajmice, izmedju ostalih i od preduzeća u vlasništvu Dragana Đilasa. To je bio razlog za ostavku Tamare Skrozza na funkciju u Izvršnom odboru NUNS-a (IO), posle čega su usledile ostavke i nekih drugih članova najvišeg organa udruženja, koje je NUNS popunio bez odluke Skupštine. Zbog tog slučaja ostavku je dao i predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, koga je odlukom IO do izbora novog zamenio Željko Bodrožić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 938-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 939-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 940-1024x683.jpg

Upravo to je bio je povod što su neki od članova udruženja pokušali da ospore legitimitet takvog IO, sam dnevni red, pa i kandidaturu Željka Bodrožića za predsednika, te da se o godišnjem izveštaju o radu izjasne sa sumnjom i ponekad ne baš biranim rečima.

Genezu i hronologiju problеma pokušao je da objasni Željko Bodrožić koji je rekao da se oko Medija Centra slio niz nepovoljnih okonosti, prvo sa lošom procenom da medijsko udruženje može i treba da vodi jedno u suštini na ekonomskim osnovama zasnovano preduzeće, zatim sa pozajmicama koje su podelile članstvo i prislile NUNS na iznudjenja rešenja, pa i promocijom knjige o Ratku Mladiću u njegovom prostoru, što odudara od osnovnih ideja NUNS-a.

This image has an empty alt attribute; its file name is 941-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 942-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 943-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 944-1024x683.jpg

Na kraju se za Medija centar našlo rešenje, time što je NUNS od svojih para otplatio njegove dugove, ali ga je na trajno korišćenje ustupio DEMOSTATU, preduzeću koje će o njemu preuzeti finasijske i druge obaveze. To je, kako se čulo izazavalo nove ostavke i u Izvršnom i Nadzornom odboru, a na samoj Skupštini isčlanjenje iz NUNS-a, Nadežde Gaće, kao jednog od njegovih osnivača.

This image has an empty alt attribute; its file name is 945-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 946-1024x683.jpg

Na kraju se ipak glasalo i o Željku Bodrožiću, koji ja kao jedini kandidat za predsednika izabran gotovo jednoglasno, a prihavaćen je i godišnji izveštaj o radu NUNS-a, uz zamerku što ga je sastavljao Slaviša Lekić, mada je već bio u ostavci.

Izglasan je i predlog da se rok za uplatu članarine produži do 1. jula.

Dragan Janjić je stoga predložio sazivanje nove Skupštine, koja bi izborom novih organa NUNS-a rešila krizu vodjenja udruženja, što je po njemu glavni problem trenutnog stanja u njemu.

Pred sam kraj nakadašnji predsedniik NUNS-a Vukašin Obradović je upozorio Skupštinu, da se NUNS isuviše bavi samim sobom, umesto da se bavi članstvom i širenjem ideja zbog kojih je pre 25 godina osnovan, jer je pogotovo članstvu van Beograda još uvek simbol slobodnog novinarstva.

Skupština NUNS-a završena je holu opštine Stari Grad zakuskom koju je za novinare i delegate priredila Misija OEBS-a u Srbiji.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar