NUNS: Bodrožić novi predsednik, bura zbog Medija centra

Najveći deo gotovo petočasovne redovne Skupštine u sali opštine Stari Grad u Beogradu, članovi Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS) potrošili su na raspravu o Medija centru, ćerki preduzeću čiji je osnivač to udruženje.

Naime, zbog sve manje ekonomske isplativosti Medija cеntra i njegovih dugova koji dospevaju na izvršenje, NUNS je uzeo pozajmice, izmedju ostalih i od preduzeća u vlasništvu Dragana Đilasa. To je bio razlog za ostavku Tamare Skrozza na funkciju u Izvršnom odboru NUNS-a (IO), posle čega su usledile ostavke i nekih drugih članova najvišeg organa udruženja, koje je NUNS popunio bez odluke Skupštine. Zbog tog slučaja ostavku je dao i predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, koga je odlukom IO do izbora novog zamenio Željko Bodrožić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 938-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 939-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 940-1024x683.jpg

Upravo to je bio je povod što su neki od članova udruženja pokušali da ospore legitimitet takvog IO, sam dnevni red, pa i kandidaturu Željka Bodrožića za predsednika, te da se o godišnjem izveštaju o radu izjasne sa sumnjom i ponekad ne baš biranim rečima.

Genezu i hronologiju problеma pokušao je da objasni Željko Bodrožić koji je rekao da se oko Medija Centra slio niz nepovoljnih okonosti, prvo sa lošom procenom da medijsko udruženje može i treba da vodi jedno u suštini na ekonomskim osnovama zasnovano preduzeće, zatim sa pozajmicama koje su podelile članstvo i prislile NUNS na iznudjenja rešenja, pa i promocijom knjige o Ratku Mladiću u njegovom prostoru, što odudara od osnovnih ideja NUNS-a.

This image has an empty alt attribute; its file name is 941-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 942-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 943-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 944-1024x683.jpg

Na kraju se za Medija centar našlo rešenje, time što je NUNS od svojih para otplatio njegove dugove, ali ga je na trajno korišćenje ustupio DEMOSTATU, preduzeću koje će o njemu preuzeti finasijske i druge obaveze. To je, kako se čulo izazavalo nove ostavke i u Izvršnom i Nadzornom odboru, a na samoj Skupštini isčlanjenje iz NUNS-a, Nadežde Gaće, kao jednog od njegovih osnivača.

This image has an empty alt attribute; its file name is 945-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 946-1024x683.jpg

Na kraju se ipak glasalo i o Željku Bodrožiću, koji ja kao jedini kandidat za predsednika izabran gotovo jednoglasno, a prihavaćen je i godišnji izveštaj o radu NUNS-a, uz zamerku što ga je sastavljao Slaviša Lekić, mada je već bio u ostavci.

Izglasan je i predlog da se rok za uplatu članarine produži do 1. jula.

Dragan Janjić je stoga predložio sazivanje nove Skupštine, koja bi izborom novih organa NUNS-a rešila krizu vodjenja udruženja, što je po njemu glavni problem trenutnog stanja u njemu.

Pred sam kraj nakadašnji predsedniik NUNS-a Vukašin Obradović je upozorio Skupštinu, da se NUNS isuviše bavi samim sobom, umesto da se bavi članstvom i širenjem ideja zbog kojih je pre 25 godina osnovan, jer je pogotovo članstvu van Beograda još uvek simbol slobodnog novinarstva.

Skupština NUNS-a završena je holu opštine Stari Grad zakuskom koju je za novinare i delegate priredila Misija OEBS-a u Srbiji.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar