Plastične igračke koje treba izbegavati

Organizacija „Alternativa za bezbednije hemikalije“ (Alhem) preporučila je potrošačima da izbegavaju plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, da ne kupuju igračke na pijacama i uličnim tezgama i da provere da li je na deklaraciji proizvoda uredno naveden proizvođač i robna marka.

Istraživanje Alhema pokazalo je da čak sedam od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži opasne supstance – ftalate za koje je propisana zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1 odsto.

Izmerene koncentracije u ispitivanim uzorcima se kreću u opsegu od 0,5 do 31,5 odsto što je i do 300 puta veće od dozvoljene, upozorava se u saopštenju Alhema.

U okviru ovog istraživanja analizirano je 15 uzoraka dečijih igračaka i predmeta za negu dece kupljenih u prodavnicama azijske robe široke potrošnje kao i u specijalizovanim prodavnicama za prodaju igračaka, tokom tri meseca (novembar 2018. – januar 2019.)

Alhem je o dobijenim rezultatima odmah obavestio Ministarstvo zdravlja i podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor ovih predmeta, ali, kako se navodi, odgovora nadležnih institucija do danas, dva meseca nakon prosleđenog zahteva, nema.

“Objavljivanjem ovih rezultata Alhem i zvanično pokreće kampanju ‘Igračka plačka’ kojom javnost želi da informišu o prisustvu opasnih hemikalija iz grupe ftalata u plastičnim igračkama sa kojima deca svakodnevno dolaze u kontakt tako što ih dodiruju, igraju se sa njima ili ih stavljaju u usta”, kaže Jasminka Ranđelović, magistar biohemijskih nauka i programska koordinatorka Alhema.

Kampanja “Igračka plačka” ima za cilj podizanje svesti potrošača o mogućem prisustvu opasnih hemikalija u igračkama, važnost čitanja deklaracija i insistiranje na hemijskoj bezbednosti igračaka koje im se nude na tržištu.

Teodora Petrov (Izvor: RTS / Tanjug)

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar