a

VIDEO: Presude za ubistvo Ćuruvije, NUNS oprezan, UNS i Fondacija “ Slavko Čuruvija” ih pozdravljaju

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti (RDB) Radomir Marković i bivši načelnik beogradskog centra te službe Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Zbog istog zločina, bivši pripadnici RDB Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u begstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora, s tim da se Romiću i Radoniću računa u kaznu vreme provedeno u istražnom zatvoru. Na presudu osuđeni i njihovi advokati imaju pravo žalbe.

This image has an empty alt attribute; its file name is 105-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 106-1024x683.jpg

Za “Far” je tu prvostepenu presudu kometarisao Vukašin Obradović nekadašnji predsednik NUNS-a i predstavnik novinara koji su svojim prisutvom u sudnici sa svojim novinarskim legitamacijama izkazali zabrinutost zbog ubistava novinara i solidarnost sa svim žrtvama nasilja i pretnji kojiima su novinari u Srbiji izloženi u poslednje vreme.

Obradović je rekao da je presuda u granicama očekivanog i da se nada da u drugom krugu suđenja neće biti bitno drugačija, odnosno ublažena. Obradović je izrazio zabrinutost što kao društvo nismo izvukli pouku iz ovog slučaja, što nisu sve okolnosti rasvetljene i što i dalje postoji mogućnost da država bude nalogodavac ubistava novinara, kao što je to bilo u slučaju Slavka Čuruvije, ili sada Milana Jovanovića, gde je po njemu opet umešana država.

Izricanju presude prisustvovali su i generalni direktor RTS-a i nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina Evropljanin Dragan Bujošević, čiji je vlasnik bio Slavko Ćuruvija, kao i glavni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović, koji nisu htali da daju izjave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 107-1024x683.jpg

Udruženje novinara Srbije i Fondacija „Slavko Ćuruvija” pozdravili su presudu kojom su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđeni na po 30, odnosno 20 godina zatvora.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar