a

Caribrod dočekuje „Noć muzeja“ uz Centralu braće Caribrodski

Dimitrovgrad će ovogodišnju „Noć muzeja“, 18. maja, dočekati uz izložbu o električnoj centrali braće Caribrodski. Centrala je građena dosta dugo i uz velike žrtve porodice Caribrodski. Potupno je završena 1927. godine.

Sa njom Caribrod ne samo da je dobio struju, nego i malo jezero i vadu skoro u centru grada, a Caribrođani mesta za odmor i izlete. Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak dokumenata, fotografija i pisane građe o centrali.

Kao što je i centrala građena dugo tako je i tadašnji Caribrod elektrificiran polako. Gradska rasveta je prvo postavljena u glavnoj ulici i zamenila je dotadašnje fenjere, potom je elektrificirana Kasarna, Železnička stanica i groblje. Centrala braće Caribrodski je radila do 1957. godine, kada je sada već Dimitrovgrad priključen na elektrosistem „Vrla I“.

„Noć muzeja“ predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija i uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je prošle godina taj broj narastao na 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija i u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Dimitrovgrad se poslednjih nekoliko godina jako uspešno predstavlja u „ Noći muzeja“.

Slobodan Aleksić (Izvor: Zavičajna muzejska zbirka Dimitrovgrad)

Foto: Iz arhive Slobodana Aleksića

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar