U Srbiji potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece. To prositiče iz najnovijih izmena i dopuna Porodičnog zakona, rekao je za „Politiku“ Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Smisao uvođenja tih zabrana nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja, navodi list, a Dragan Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

“Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje. Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme” – kaže Vulević.

Kako piše „Politika“ Vulević podseća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (delimičo) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg – zaključuje Vulević.

Izvor: Politika / RTS / Tanjug

Foto: pixibay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar