a

Veče Vladimira Manića 16. aprila u Niškom kulturnom centru

Povodom 25 godina filmskog stvaralaštva Vladimira Manića, u utorak, 16. aprila, u velikoj sali Niškog kulturnog centra u Nišu u 19:00 časova biće održana prigodna svečanost pod nazivom „Majko le Stara planino“.

O Manićevom stvaralaštvu, čoveku koji je čitav svoj život posvetio Staroj planini i kraju u kome je rođen, govoriće filmski kritičar Dejan Dabić. Svečani skup biće propraćen besedama o autoru kroz umetničke tekstove, muziku i inserte iz filmova. Dugađaj će biti upriličen i muzičkim numerama koje će izvesti Aleksandar Vasov, Snežana Spasić, Milica Plavšić i Bojan Mladenović.

Sa svojim filmovima Manić, poreklom iz dimitrovgradskog sela Izatovci, osvajao je nagrade i priznanja na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima, a od strane Ministarstva prosvete oni su odobreni za upotrebu u nastavi kao nastavna sredstva. DVD izdanja njegovih filmova koriste mnoge škole širom Srbije. Prenošenje znanja i motivisanje učenika da se i sami bave ovakvim kreativnim radom i budu stvaraoci, u savremenom obrazovanju danas se svrstavaju u najveće domete pedagoške prakse koji su dostojni svake pohvale i divljenja.

A. Todorov

Foto: iz albuma Vladimira Manića

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar