a

„Svi kao jedan -1 od 5 miliona“, postavio rok vlastima da ispune zahteve

Govorima lidera Saveza za Srbiju u Beogradu završen je protestni miting opozicije i građana nazvan „Svi kao jedan -1 od 5 miliona“.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je pravi trenutak da se nešto promeni u zemlji, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić od građana ne pravi podanike.

Predsedik Narodne stranke Vuk Jermić je poručio da se u Srbiji konačno upalilo svetlo, a predsednik Nove stranke Zoran Živković je obećao lustraciju.

Protest je počeo oko 15:20 sati ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašiča u centru Beograda, intoniranjem himne Srbije.

Prvi govornik je bio profesor Čedomir Čupić sa Fakulteta političkih nauka, koji je Aleksandra Vučića optužio da je prigrabio svu vlast i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

Za istu stvar Vučića je optužio i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Novinar Srđan Škoro je rekao da je Srbija prva država u svetu u kojoj je vlast najavila štrajk glađu da smeni opoziciju i dodao da ljudi nemaju čega da se plaše, jer vlast zna da jedan čovek na današnjem skupu vredi kao 100 silom dovedenih na skupove koje oranizuje režim.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović potom je rekao da je osnovni zadatak svih da se proširi “ovaj talas slobode i da se probude oni koji su odustali“.

Posle govora dramaturga Siniše Kovačeviča i zahteva koji su pročitani krenula je protestna šetnja do Vlade Srbije, posle čega su se ponovo vratili preko Trga Slavija do Doma Narodne skupštine, gde su se lideri opozicije obratili okupljenima.

U zahtevima se traži formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Po povratku na Trg Nikole Pašića vlastima je dat rok da ih do petka ispune ili u suprtonom sledi novo okupljenje na istom mestu u subotu, 20. aprila.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar