a

Održana četvrta akcija “Aleksinačke planine” uspon na Ravan na planini Ozren

Planinarski klub “Železničar” iz Aleksinca, uspešno je 14. aprila 2019. godine organizovao četvrtu po redu akciju iz ciklusa “Aleksinačke planine” ili “Planine Aleksinačke kotline”. Ovaj ciklus osmislio je Berislav Trajković, istaknuti sportski radnik sa juga Srbije i nastavnik geografije, tako da se svake godine, svakog proleća, planinarke i planinari upute na različito odredište, na planinama i vrhovima koje oivičavaju Aleksinačku kotlinu. Sve je počelo 2016.godine, usponom na Sedi vrh, iznad sela Subotinac, na istočnom obodu Aleksinačke kotline, naredne godine uspon je izvršen na planinu Bukovik, iznad sela Mozgovo, na severu Aleksinačke kotline, 2018. godine odredišta su bili vrhovi Strikovac i Čardak, iznad sela Bovan, u centralnom delu ovog područja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 279-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 280-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 281-1024x683.jpg

Sada je na red došao uspon na planinu Ozren, čiji masiv je i najprostraniji u Aleksinačkoj kotlini. Najpoznatiji vrh na ovoj planini je Leskovik, sa 1174 metara, a za odredište četvrte akcije “Aleksinačke planine” izabran je vrh Ravan (1116 m), na krajnjem istočnom delu Ozrena, vrlo blizu prevoja Vlasina, koje razdvaja Ozren od planine Device.
Za održavanje ove akcije, uređena je kružna staza koja je počinjala i završavala se u selu Prekonozi. Dužina ove staze je 13 kilometara, a staza je je izvanredno prilagođena ne samo planinarima, već i rekreativcima i deci. Uspon se, takoreći, nije ni osetio, sve se odvijalo ravnomerno, uz česte odmore. Vreme je bilo oblačno, ali suvo, i ne previše hladno. Trasa je iznad sela Prekonozi najpre vodila kosinom Babatija, do raskrsnice Tri hrasta. Odavde se i najbolje vidi najviši deo Ozrena, gde je vrh Ravan desno, a vrh Leskovik levo od ove raskrsnice. Pre vrha Ravan postoji i par kamenitih vidikovaca, odakle se vidi dobar deo Aleksinačke kotline, a i planine izvan ovog područja, kao što su Kalafat, Svrljiške planine i Suva planina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 282-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 283-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 284-1024x683.jpg

Sam vrh Ravan je u šumi, pa sa njega se ne može uživati u pogledu, ali sa velikog dela staze itekako može. Ovaj pitom kraj zaista pruža lepe mogućnosti za aktivan odmor i rekreaciju. Na usponu na Ravan učestvovalo je ravno stotinu planinara iz nekliko društva i klubova sa juga Srbije, kao i đaci Osnovne škole “Ljupče Nikolić” iz Aleksinca. Najmlađi planinar koji se popeo na vrh Ravan bio je petogodišnji Ilija Miletić iz Sokobanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 285-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 286-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 287-1024x683.jpg

Manifestaciju je uveličala i legendarna, stogodišnja planinarka Jelena Minardi, koja je svoje detinjstvo i ranu mladost provela u ovom kraju.
Domaćini su u selu Prekonozi, po povratku sa vrha Ravan, upriličili i kulturni program i posluženje besplatnog ručka.

Miroslav Dokman

Foto: Zvanična stranica Planinarskog društva “Preslap”

Napisao/la

Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Bez komentara

Ostavi komentar