Održano poslednje predavanje u okviru projekta „Povećanje administrativnog kapaciteta ženske odborničke mreže“

U Dimitrovgradu je proteklog vikenda održano poslednje, treće predavanje, u okviru projekta „Povećanje administrativnog kapaciteta ženske odborničke mreže“, koji realizuje Skupština opštine. Na teme „Bezbednost žena na lokalnom nivou“ i „Žene i manjinska politika u Republici Srbiji“ govorio je Ivan Bošnjak, dr veterinarskih nauka, trenutno državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

U izjavi za medije, Bošnjak je naglasio da je bezbednost kao kiseonik, jer ga ne primećujemo kada ga ima u dovoljnoj količini, a čim nestane treba nam. Takođe, on je dodao da su mu teme dobro poznate, s obzirom da je bio na različitim funkcijama na nivou državne uprave i lokalne samouprave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 251-1024x683.jpg

„Uloga i položaj žena u politici je nešto što mene lično i profesionalno veoma zanima, zato što sam, pre svega, otac triju kćeri. Shvatile su, nadam se, naše polaznice da se bezbednost na lokalnom nivou tiče svakog od nas, odnosno, kako njih lično tako i njihovih članova porodice. Dužnost institucije i sistema je da vodi računa i o pružanju sigurnosti na lokalnom nivou. Za to su potrebna i sredstva i politička volja, i tu smo da damo podršku da se u narednom periodu sve ono što pružaju zakonske mogućnosti i što su obaveze lokalne samouprave budu ispunjene i ovde u Dimitrovgradu. To je pre svega organizovanje jedinica civilne zaštite opšte namene, pokretanje rada dobrovoljnih vatrogasnih društava i buduće formiranje jedinica komunalne policije. Naravno, i da u sve to budu uključene i pripadnice lepšeg pola“ – rekao je Bošnjak.

Državni sekretar je izrazio nadu da će žene postati svesne svoje uloge u sistemu bezbednosti, ne samo na lokalnom, već i na republičkom nivou.

This image has an empty alt attribute; its file name is 252-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 253-1024x683.jpg

„Drugi deo predavanja je takođe specifičan za Dimitrovgrad, s obzirom da se radi o položaju žena u ljudskim i manjinskim pravima na lokalu, tema koja stalno daje nove izazove. Razmatraćemo šta treba još zajednički da uradimo kako bi Srbija bila zaista dobro mesto za život“ – zaključio je Bošnjak.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar