a

Održano poslednje predavanje u okviru projekta „Povećanje administrativnog kapaciteta ženske odborničke mreže“

U Dimitrovgradu je proteklog vikenda održano poslednje, treće predavanje, u okviru projekta „Povećanje administrativnog kapaciteta ženske odborničke mreže“, koji realizuje Skupština opštine. Na teme „Bezbednost žena na lokalnom nivou“ i „Žene i manjinska politika u Republici Srbiji“ govorio je Ivan Bošnjak, dr veterinarskih nauka, trenutno državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

U izjavi za medije, Bošnjak je naglasio da je bezbednost kao kiseonik, jer ga ne primećujemo kada ga ima u dovoljnoj količini, a čim nestane treba nam. Takođe, on je dodao da su mu teme dobro poznate, s obzirom da je bio na različitim funkcijama na nivou državne uprave i lokalne samouprave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 251-1024x683.jpg

„Uloga i položaj žena u politici je nešto što mene lično i profesionalno veoma zanima, zato što sam, pre svega, otac triju kćeri. Shvatile su, nadam se, naše polaznice da se bezbednost na lokalnom nivou tiče svakog od nas, odnosno, kako njih lično tako i njihovih članova porodice. Dužnost institucije i sistema je da vodi računa i o pružanju sigurnosti na lokalnom nivou. Za to su potrebna i sredstva i politička volja, i tu smo da damo podršku da se u narednom periodu sve ono što pružaju zakonske mogućnosti i što su obaveze lokalne samouprave budu ispunjene i ovde u Dimitrovgradu. To je pre svega organizovanje jedinica civilne zaštite opšte namene, pokretanje rada dobrovoljnih vatrogasnih društava i buduće formiranje jedinica komunalne policije. Naravno, i da u sve to budu uključene i pripadnice lepšeg pola“ – rekao je Bošnjak.

Državni sekretar je izrazio nadu da će žene postati svesne svoje uloge u sistemu bezbednosti, ne samo na lokalnom, već i na republičkom nivou.

This image has an empty alt attribute; its file name is 252-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 253-1024x683.jpg

„Drugi deo predavanja je takođe specifičan za Dimitrovgrad, s obzirom da se radi o položaju žena u ljudskim i manjinskim pravima na lokalu, tema koja stalno daje nove izazove. Razmatraćemo šta treba još zajednički da uradimo kako bi Srbija bila zaista dobro mesto za život“ – zaključio je Bošnjak.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar