U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba „Kult akvarela koji ne gasne“

Ovog vikenda u galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena je osma ovogodišnja izložba pod nazivom „Kult akvarela koji ne gasne“. Ekspozicija je posvećena Bogdanu Nikolovu, poznatom caribrodskom slikaru-akvarelisti, novinaru i publicisti.

Ljubitelji umetnosti imali su priliku da pogledaju dela umetnika akvarela: Georgi Georgijeva iz Prokuplja, niških umetnika – Marije Curk, Ljubiše Brkovića, Zorana Kostića, Antonija Miloševića, Miodraga Anđelkovića – Daje i Miroslava Anđelkovića. Predstavljeni su i radovi doajena akvarela iz susedne Bugarske prof. Vasila Valeva, Mihaila Lalova, Bisere Valeve, Selme Todorove i Krasi Todorove.

This image has an empty alt attribute; its file name is 261-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 262-1024x683.jpg

Miodrag Anđelković – Daja piše u katalogu da je slikanje akvarela u Dimitrovgradu, zahvaljujući pretečama Slobodanu Sotirovu, braći Petrov i Bogdanu Nikolovu, među omladinom grada postala turnirska veština, preduslov za ulazak u zrele godine. Čuvajući sećanje na velikog entuzijazistu i misionara ove plemenite veštine, njegov sin Branko Nikolov je zajedno sa prijateljima akvarelistima iz Srbije i Bugarske priredio izložbu kako se ne bi ugasilo sećanje na vreme kada je slikanje poštovano kao opšte-narodna veština.

This image has an empty alt attribute; its file name is 263-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 264-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 265-1024x683.jpg

Za portal FAR govorio je Kalin Nikolov, poznati istoričar umetnosti, slikar i novinar iz Sofije, poreklom iz Caribroda, koji je ujedno otvorio ovu postavku.

„Drago mi je što sam ovde u galeriji. Ova izložba nije od onih uobičajenih, jer predstavlja jednu opštu izložbu tehnike akvarela. Zamišljena je još pre dve godine i sada se realizuje. Takođe, ima tradiciju koja je očigledno karakteristična za umetnike u gradu. U ovom slučaju, centar naše pažnje je umetnost Bogdana Nikolova. Iz njegove tradicije to je sam akvarel. Tehnika je stara, ima izuzetno složena i izražajna sredstva. Često je viđamo u caribrodskoj galeriji, tako da su majstori uspeli da razviju tradiciju i tehniku“ – izjavio je Nikolov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 266-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 267-1024x683.jpg

Na kraju učenici gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ – Ana Kirov i Anđela Delčev, pročitale su stihove koje je Denko Rangelov, publicista i novinar, posvetio umetnicima i Bogdanu Nikolovu.

Ova postavku biće otvorena do 28. aprila.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar