Predstavljen Nacionalni vodič za melanom

Ministarstvo zdravlja predstavilo je Nacionalni vodič za melanom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je značaj tog priručnika u prevenciji, dijagnostici i lečenju te bolesti kože od koje, kako je rekao, sve više raste broj obolelih u Srbiji i svetu.

Ministar je ukazao da je melanom 2015. godine u Srbiji bio jedanaesti najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod osoba oba pola.

“U desetogodišnjem periodu posmatranja, zaključno sa 2015. godinom, registrovan je porast stopa incidencije od melanoma, kao i linearni porast stopa umiranja”, rekao je Lonncar na skupu u Vojno-medicinskoj akademiji na kojem je predstavljen vodič.

Prema njegovim rečima, u razvijenim zemljama 80 odsto melanoma se otkrije u ranoj fazi bolesti, zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje.L, dok podaci u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu i potrebu za efikasnijim merama primarne i sekundarne prevencije.

Lončar je rekao da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo značaj primene vodiča pri dijagnozi i lečenju pacijenata baziranih na najadekvatnijim primerima iz teorije i prakse.

“Vodiči su značajan putokaz u lečenju i nezi pacijenata, korisni za dalji razvoj i izjednačavanje standarda, kao i za edukaciju zdravstvenih radnika”, istakao je ministar.

Napomenuo je da vodiči imaju uticaja i na poboljšanje komunikacije između zdravstvenih radnika i pacijenta, da omogućavaju stručnoj javnosti proučavanje i primenu, a široj javnosti podizanje nivoa informisanosti za određene oblasti u zdravstvu.

“Razvoj i primena vodiča za krajnji cilj imaju povećanje broja rano otkrivenih melanoma i njihovo odgovarajuće lečenje što će usloviti smanjenje morbiditeta i mortaliteta,uticaj bolesti na pojedinca i porodicu, ali i smanjenje troškova lečenja”,

Dodao je da je Nacionalni vodič za melanom „Melanom, prevencija, dijagnostika i lečenje“ pripremljen je prema preporukama stručnjaka, članova Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva po ugledu na vodiče zemalja Evropske unije, SAD i Australije.

Predsednik Intersekcijskog odbora za melanom Marijan Novaković je rekao da jecilj da se smanji broj tzv.debelih melanoma i dodao da podaci pokazuju da je procenat takvih melanoma sve veći.

Zahvalio je Ministarstvu što je prepoznalo značaj izrade takvog priručnika i što je na predlog Intersekcijskog odbora 2014. formiralo Radnu grupu za njegovu izradu u cilju multidisciplinarnog pristupa lečenju melanoma.

Vodič potpisuje 46 autora, odnosno stručnjaka različitih specijalnosti iz zdravstvenih ustanova kao što su Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, Institut za javno zdravlje “Batut”…

Novaković je rekao da je u proteklih pet godina, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, nabavkom aparata unapređena dijagnostika i lečenje melanoma i da je održan veliki broj edukacija opšte i medicinske populacije, kao i da je u cilju prevencije melanoma organizovan niz besplatnih pregleda.

Izvor i foto: zdravlje.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar