Bugarska sprema gradnju, Srbija građevinsku dozvolu za „Turski tok“

Vlada Srbije je potvrdila da će građevinsku dozvolu za deonicu “Turskog toka” kroz Srbiju izdati do kraja meseca. U Bugarskoj, koja je prva na trasi tog gasovoda najavljuju da će izgradnju početi u junu i taj posao poverili su italijansko-saudijskom kozorcijumu koji se obavezao da će krak od turske do srpske granice završiti za 250 dana. U kompaniji “Turski Tok” kažu da na taj projekat treba gledati kao na slagalicu jer svaka zemlja ima svoj deo.

Kampanja o neophodnosti tog projekta je sve jača uključili su se i regionalni energetski stručnjaci koji su sa konferecije “Budućnost gasa na Balkanu i Evropi” poručili da politika ne sme više stopirati takve energtske projekte.

Energetska bezbednost je skupa, i glavna poruka energetskih stučnjaka iz Sofiji je da su projekti poput “Turskog toka” veoma važni, jer donose ne samo ekonomsku korist i sigurnost u snabdevanju, već mogu da smanje i političke tenzije među zemljama, a posebno ako se ima u vidu činjenica da bi Rusija već krajem godine mogla da zaustavi isporuke preko Ukrajine, što  je jedini pravac snabdevanja balkanskih zemlja.

Inače, u Bugarskoj ne očekuju prepreke u realizaciji tog gasovoda jer. Kažu i da je sve usklađeno sa zakonodavstvom Evropske unije i da su svi kapaciteti zakupljeni.

“Sve je spremno za gradnju 445 kilometara gasovoda kroz Bugarsku. Očekujem da gas stigne novim gasovodom u Srbiju kod Zajačara. I u slučaju da izabrana kompanija ne završi posao u roku, Bugarska će koristiti postojeći magistralni gasovod koji će gasom podmiriti i potrebe Srbije”, tvrdi Dimitar Šterev iz “Bulgartransgasa”.

Sender van Rutseler iz kompanije “Turski Tok” kaže da na taj projekat treba gledati kao na slagalicu jer svaka zemlja ima svoj deo.

“Nama je drago da je Bugarska preuzela odgovornost i počela da radi na izgradnji svoje infrastrukture i to je ono što treba da uradi i Srbija, kao i sve druge zemlje. I zapravo jedan od najvećih izazova biće da se složi ta slagalica – izgradi ta infrastruktura do kraja godine”, ističe Van Rutseler.

Kapacitet druge cevi “Turskog toka” je 15,75 milijardi kubika gasa godišnje. Prema procenama, taj gasovod bi mogao da obezbedi gas za 15 miliona domaćinstava u Evropi. Izgradnja tog gasovoda je prioritet i za Srbiju i za Bugarsku i za Mađarsku.

Izvor: RTS

Foto: pixibay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar