a

Saopšten pregovarački tim za razgovore o slobodnim izborima

Protest protiv sadašnje vlasti “Jedan od pet miliona – Svi kao jedan” završen je nešto pre 20:00 časova kod zgrade RTS-a. Na početku skupa saopšten je tim za pregovore oko uslova za fer i slobodne izbore.

Protest je počeo oko 18:00 časova u centru Beograda, na platou kod Terazijske česme, gde se okupljenima obratio glumac i funkcioner DS-a, Branislav Lečić, rekavši da je je Vučić diktator i da zna da je u petak na skupu “Budućnost Srbije” održao oproštajni govor, kao i da su svi predstavnici vlasti na tom mitingu insistirali na podeli naroda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 395-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 396-1024x683.jpg

Prema njegovim rečima “diktator Vučić je zakucao poslednji ekser u podelu naroda”, pa se Srbija nalazi u dubokoj društvenoj krizi, ali, kako je dodao, ne sme se dozvoliti da krene “čovek na čoveka”.

Lečič je zatim pročitao da su u tim za pregovore za formiranje zajedničke komisije za fer izbore sa strane protesta “1 od 5 miliona” pristali da učestvuju: profesori Čedomir Čupić, Dušan Vučićević, Snježana Milivojević, Jovanka Matić i doktorand Boban Stojanović, kao i Vukašin Obradović, reditelj Srđan Dragojević i Zoran Gavrilović, te da su svoju podršku dali NUNS i ostala nezavisna novinarska i medijska udruženja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 397-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 398-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 399-1024x683.jpg

Protestna kolona je onda krenula ka zgradi Radio-televizije Srbije ispred koje je jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović rekao da ukoliko u narednih nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog sa pobunjenim narodom, 4. maja će se u Beogradu formirati “slobodna zona naroda”, u kojoj će biti i slobodni parlament i pozvao vlast da omogući slobodne i poštene izbore i dijalog sa “pobunjenim narodom”.

On je je najavio i da će Savez za Srbiju 24. aprila na godišnjicu noćnog rušenja objekata u Savamali, održati upravo na tom mestu protestni skup, kako bi pokazao da “fantomi” koji su to uradili nisu zaboravljeni.

This image has an empty alt attribute; its file name is 400-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 401-1024x683.jpg

Ispred zgrade RTS-a govorio je Ranko Marković, predstavnik udruženja „Efektiva“, čiji su članovi zaduženi u švajcarskim francima, kao i student Miodrag Simonović, koji je bio uhapšen zbog učešća na protestima, posle čega je skup završen.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar