a

Monodramom “Na Drini ćuprija“ Tihomir Stanić podržava Rakitu

Beogradski glumac Tihomir Stanić izvešće u petak, 3. maja od 19:00 sati u selu Rakita monodramu nastalu po romanu „Na Drini čuprija“, nobelovca Ive Andića. Time, kako sam kaže, želi da pomogne stanovnicima Rakite u borbi za njihovu reku.

Stanić u selo Rakita, koje je postalo poznato po energičnoj borbi stanovnika protiv izgradnje mini-hidoelektrane na njihovoj reci, dolazi po nagovoru svoje ćerke Milene, koja je u Rakiti bila prošlog leta i uključila se u borbu za zaštitu Rakitske reke.

Po rečima potpredsednika MZ Rakita Mileta Nikolova posle nastupa Tihomira Stanića u seoskom Domu kulture, biće organizovana igranka sa živom muzikom.

„Time još jednom želimo da se pokažemo kao dobri domaćini i gostoprimljivi ljudi, a ne kako nas investitor MHE predstavlja kao divljake“, kaže Nikolov.

Predsednik MZ Rakita Desmir Stojanov, ističe pak da će se i preko ovog gostovanja Tihomira Stanića proširiti istina o njihovoj borbi da sačuvaju reku, ali isto tako i upozorenje da je opštinska vlast Babušnice bez potrebnih dozvola i dukumentacije pustila investitora da gradi MHE na Rakitskoj reci.

Kao pišu Južne vesti, Tihomir Stanić će u Rakiti boraviti tri dana kao gost meštana i time oplemeniti kulturni život ovog sela, koje je imalo bioskop i struju još početkom prošlog veka, mnogo pre njegovog sadašenjeg opštinskog središta Baubušnice. Selo je oslužilo je i kao scenografija za snimanje prvog igranog filma u kraljevini Jugoslaviji, „Rudareve sreće“, reditelja Josipa Novaka iz 1929. godine.

Slobodan Aleksić, Beograd

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar