Dan slobode medija uz Medijski forum i katastrofalan položaj novinarstva

Povodom 3. maja, Dana medijskih sloboda u hotelu „Zira“ u Beogradu održana je panel diskusija nazvana Medijski forum. Moderator je bila Ljubica Gojgić, a među učesnicima su bili predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, predsednik UGS „Nezavisnost“ profesor Zoran Stojiljković, zaštitnik građana Zoran Pašalić, medijski stručnjaci, radnici i sindikalni aktivisti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 29-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 30-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 31-1024x683.jpg

Uvodničar, Zoran Stojiljković je rekao da populistički režimi ne trpe pluralizam, već vođa želi da se „otarasi“ medija, osim ako to nisu „držači mikrofona“ koji ne misle i ne postavljaju pitanja.
Situacija u medijima je crna, da crnja ne može biti, a gotovo sve novine, portali, čak i sve radio stanice u službi su vladajuće partije i njenog predsednika, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 32-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 33-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 34-1024x683.jpg

Prema njegovim rečima, svaki dijalog predstavnika medija sa vlašću je maska, odnosno pokriće za privid „napolju“ da se radi na unapređenju slobode medija u Srbiji i dodao da se NUNS trudi da izađe u susret međunarodnim akterima, da ide na pregovore sa vlastima, da učestvuje u izradi Medijske strategije i da sve to na kraju bude „mrtvo slovo“ na papiru.

Bodrožić je konkursno sufinansiranje medija nazvao otvorenom pljačkom i upozorio da kada jednog dana dođe do smene vlasti, to će biti ozbiljan problem za MUP.

Mladi novosadski advokat Veljko Milić nazvao je da izostaje krivično-pravna zaštita novinara i naveo da je od 150 podnetih krivičnih prijava tek osam okončano sudskim epilogom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 35-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 36-1024x683.jpg

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponudio je pomoć za poboljšanje položaja novinara, ali je rekao da ne želi da bude konkurencija, već da treba da se radi udruženo sa strukom.

„Smatram da je situacija opasna, jer ako imate pretnje po život, ne postoji drugi naziv nego da je došlo do razmera opasnog“ – rekao je Pašalić.

Jelena Kleut medijski stručnjak sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu podsetila je da je vlast obećavala da će ukinuti pretplatu, ali je po dolasku javne servise stavila u podređen položaj, tako da je to „privremeno davanje“ iz budžeta postalo izgovor za stanje javnih medijskih servisa u kakvom danas jesu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 37-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 38-1024x683.jpg

Drugi deo foruma bio je posvećen materijalnom položaju novinara i tu je rečeno da je položaj novinara u Srbiji katastrofalan, te da se osim za golu egzistenciju, oni bore i za golu bezbednost.

Akcija „Pet minuta gromoglasne tišine“ promovisana je preko spota o nedavno preminulom novinaru Dejanu Anastasijeviću.

Medijski forum organizovali su Sindikat „Nezavisnost“, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uz pomoć fondacije „Fridrih Ebert“.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar