a

Dan slobode medija uz Medijski forum i katastrofalan položaj novinarstva

Povodom 3. maja, Dana medijskih sloboda u hotelu „Zira“ u Beogradu održana je panel diskusija nazvana Medijski forum. Moderator je bila Ljubica Gojgić, a među učesnicima su bili predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, predsednik UGS „Nezavisnost“ profesor Zoran Stojiljković, zaštitnik građana Zoran Pašalić, medijski stručnjaci, radnici i sindikalni aktivisti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 29-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 30-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 31-1024x683.jpg

Uvodničar, Zoran Stojiljković je rekao da populistički režimi ne trpe pluralizam, već vođa želi da se „otarasi“ medija, osim ako to nisu „držači mikrofona“ koji ne misle i ne postavljaju pitanja.
Situacija u medijima je crna, da crnja ne može biti, a gotovo sve novine, portali, čak i sve radio stanice u službi su vladajuće partije i njenog predsednika, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 32-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 33-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 34-1024x683.jpg

Prema njegovim rečima, svaki dijalog predstavnika medija sa vlašću je maska, odnosno pokriće za privid „napolju“ da se radi na unapređenju slobode medija u Srbiji i dodao da se NUNS trudi da izađe u susret međunarodnim akterima, da ide na pregovore sa vlastima, da učestvuje u izradi Medijske strategije i da sve to na kraju bude „mrtvo slovo“ na papiru.

Bodrožić je konkursno sufinansiranje medija nazvao otvorenom pljačkom i upozorio da kada jednog dana dođe do smene vlasti, to će biti ozbiljan problem za MUP.

Mladi novosadski advokat Veljko Milić nazvao je da izostaje krivično-pravna zaštita novinara i naveo da je od 150 podnetih krivičnih prijava tek osam okončano sudskim epilogom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 35-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 36-1024x683.jpg

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponudio je pomoć za poboljšanje položaja novinara, ali je rekao da ne želi da bude konkurencija, već da treba da se radi udruženo sa strukom.

„Smatram da je situacija opasna, jer ako imate pretnje po život, ne postoji drugi naziv nego da je došlo do razmera opasnog“ – rekao je Pašalić.

Jelena Kleut medijski stručnjak sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu podsetila je da je vlast obećavala da će ukinuti pretplatu, ali je po dolasku javne servise stavila u podređen položaj, tako da je to „privremeno davanje“ iz budžeta postalo izgovor za stanje javnih medijskih servisa u kakvom danas jesu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 37-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 38-1024x683.jpg

Drugi deo foruma bio je posvećen materijalnom položaju novinara i tu je rečeno da je položaj novinara u Srbiji katastrofalan, te da se osim za golu egzistenciju, oni bore i za golu bezbednost.

Akcija „Pet minuta gromoglasne tišine“ promovisana je preko spota o nedavno preminulom novinaru Dejanu Anastasijeviću.

Medijski forum organizovali su Sindikat „Nezavisnost“, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uz pomoć fondacije „Fridrih Ebert“.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar