a

Industrijska proizvodnja pada, BDP i promet beleže rast

U svojoj fleš proceni Republički zavod za statistiku navodi da indistrijska proizvodnja u Srbiji pada u odnosu na prošlogodišnju za 2,8 odsto, dok bruto nacionalni proizvod beleži rast od 2,3 procenta. Isto tako je povećan i promet robe na malo.

Realni rast BDP u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 2,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Takođe je nevedeno da je to samo fleš procena, a detaljniji obračun kvartalnog BDP za prvi kvartal 2019. godine, biće objavljen u posebnom saopštenju 31. maja.

Prema podacima Zavoda, industrijska proizvodnja u Srbiji u martu 2019. manja je za 2,8 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Industrijska proizvodnja u periodu januar – mart 2019. godine, u poređenju sa istim periodom 2018. godine, manja je za 1,9 odsto, takоđe navodi Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u martu 2019. godine, u odnosu na isti mesec 2018. godine, imale su smanjena proizvodnja derivata nafte, hemikalija i hemijskih proizvoda, električne opreme, motornih vozila i prikolica, kao i pad proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Međutim, promet robe na malo u Republici Srbiji u martu 2019. godine, u odnosu na mart 2018. godine, veći je u tekućim cenama za 12,8 odsto a u stalnim cenama za9,5%.

Ukoliko se uporede prva tri meseca 2019. godine sa istim periodom 2018. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 11,2 odsto a u stalnim cenama za 8,6 postotaka, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Slobodan Aleksić, Beograd (Izvor: stat.gov.rs)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar