a

Dve nove knjige dimitrovgradske književnice Elizabete Georgiev

Dimitrovgradska književnica i bibliotekarka Elizabeta Georgiev podarila je ljubiteljima pisane reči dve knjige – “Tri lica i ptica” i “Ćošak iza ćoška”. U pitanju je poezija na kojoj je radila poslednjih desetak godina.

“Dok sam radila sa decom u okviru pesničke radionice, pripremajući takmičenje recitatora, uvek mi je bilo teško da pronađem adekvatnu pesmu. Sve je krenulo kao igra, međutim, nastavnici srpskog jezika i književnosti iz Pirotskog okruga bili su prijatno iznenađeni pesmama koje sam pisala i sve veći broj dece je počeo da ih recituje. Jedna devojčica iz Pirota je pobedila na republičkom takmičenju recitatora sa pesmom ‘Priznanje’ i od tada su pesme i počele da žive svoj ‘fejsbuk život’. Počeli su da mi se javljaju ljudi iz cele Srbije da im pošaljem pesme za recitovanje. Tako sam shvatila da je potrebno da postoji i knjiga, jer ako nisu u knjizi one žive virtualan život. Tako sam pripremila rukopis ‘Tri lica i ptica’” – izjavila je Georgieva.

U zbirci „Tri lica i ptica“ nalaze se pesme koje se recituju od 2008. godine, a sama knjiga je izašla pre nedelju dana.

“Upravo zbog toga što postoje tri kategorije u takmičenju recitatora – mlađe, srednje i starije, tako su i pesme podeljene u knjizi. Rukopis sam poslala Branku Stevanoviću, koji je recezent knjige” – dodala je ona.

Druga knjiga “Ćošak iza ćoška” izašla je sredinom marta ove godine u izdanju Narodne biblioteke Pirot.

“Na insistiranje nastavnika i kolega bibliotekara pripremila sam rukopis. Ova knjiga rodila se kad sam poslala deci iz Pirota pesme za recitovanje. Otišla je na mnoga mesta širom Srbije i veoma sam srećna zbog toga” – naglasila je dimitrovgradska pesnikinja.

Autor korica za obe knjige je grafički dizajner Internet portala FAR Milana Videnov.

Teodora Petrov

Foto: Milana Videnov

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar