a

Danas se obeležavaju dva praznika. Dan pobede u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope.

Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je u ime Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je 8. maja za Treći rajh već potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel i time je na evropskom kontinentu okončan Drugi svetski rat, koji je počeo 1. septembra 1939.

Takođe, 9. maja 1950. godine, francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman je predstavio svoj predlog ujedinjene Evrope, poznat kao „Šumanova deklaracija“, čime su udareni temelji današnje Evropske unije.

Obeležavanje 9. maja, u Srbiji počelo je sinoć počasnom paljbom na Kalemegdanu, a nastaviće se kulturnim dešavanjima, koncertima, projekcijama filmova i četvrtim maršom „Besmrtnog puka“, koji će krenuti u 17 časova ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i ići Ruzveltovom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda.

Centralni događaj povodom Dana pobede biće prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova – „Odbrana slobode“ i održaće se sutra 10. maja u Nišu.

Dimitrovgrad će Dan pobede i Dan Evrope obeležiti potpisivanjem sporazuma sa Bugarskom o doniranju 180.000 leva za elektrifikaciju spopomen-kosturnice „Pametnik“ i drugom Đurđevdanskom trkom od Bolnice do „Pametnika“ u dužini od tri kilometra i sto metara.

Slobodan Aleksić

Foto:Una Škandro / MC Odbrana

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar