Danas se obeležavaju dva praznika. Dan pobede u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope.

Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je u ime Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je 8. maja za Treći rajh već potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel i time je na evropskom kontinentu okončan Drugi svetski rat, koji je počeo 1. septembra 1939.

Takođe, 9. maja 1950. godine, francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman je predstavio svoj predlog ujedinjene Evrope, poznat kao „Šumanova deklaracija“, čime su udareni temelji današnje Evropske unije.

Obeležavanje 9. maja, u Srbiji počelo je sinoć počasnom paljbom na Kalemegdanu, a nastaviće se kulturnim dešavanjima, koncertima, projekcijama filmova i četvrtim maršom „Besmrtnog puka“, koji će krenuti u 17 časova ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i ići Ruzveltovom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda.

Centralni događaj povodom Dana pobede biće prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova – „Odbrana slobode“ i održaće se sutra 10. maja u Nišu.

Dimitrovgrad će Dan pobede i Dan Evrope obeležiti potpisivanjem sporazuma sa Bugarskom o doniranju 180.000 leva za elektrifikaciju spopomen-kosturnice „Pametnik“ i drugom Đurđevdanskom trkom od Bolnice do „Pametnika“ u dužini od tri kilometra i sto metara.

Slobodan Aleksić

Foto:Una Škandro / MC Odbrana

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar