a

U dimitrovgradskoj biblioteci promovisana knjiga “Anka” Negoslava Đorđevića

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu promovisana je knjiga “Anka” pirotskog književnika Negoslava Đorđevića. Ovo je treći roman ovog autora, prvi je izašao 2006. godine, a drugi 2010. Od malena se interesovao za pisanje. Krenuo je sa kratkim formama u srednjoj školi – pričama i humoreskama, koje su se objavljivale u školskom listu i neke u “Politikinom zabavniku”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 250-1024x683.jpg

U svojim delima Đorđević piše o životu ljudi na Staroj planini, a u njegovom romanu “Anka”, glavna junakinja zbog niza tragedija koje su je zadesile u mladosti, prinuđena je da se sa svoje dvoje nejake dece preseli u grad. Bez srednje škole i sama, suočava se sa novim izazovima koje pred nju postavlja život.

“Radnja se odvija od polovine pa prema kraju prošlog veka. Anka je žena koja se nije dovoljno snašla u tom vremenu, nije znala adekvatno da odgovori na neke izazove koje joj je život postavio i onda je došlo do velikih lomova u njoj samoj, došlo je do jakih psiholoških bura i donekle tragičnih stvari koje je ona vrlo teško podnela. Roman, sa druge strane, ne završava tako tragično, zato što mora na kraju da ostane nada i u životnom i u simboličnom smislu” – izjavio je za portal FAR autor romana.

This image has an empty alt attribute; its file name is 251-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 252-1024x683.jpg

Na romanu je radio oko dve godine, a samu Anku predstavio je kao jaku i neobičnu ženu u tom vremenu.

“To nije bilo aktivno pisanje, nego sa prekidima. Od same početne ideje, prikupljanja građe, pisanja, kasnije iščitavanja i prepravke. Anka je neobična, ali ne u pojavnom smislu. Sve žene, pa i muškarci, sve se vrti oko tih naših emocija ljubavi, čežnje, patnje i boli. Naš život negde osciluje oko tih emocija. Tako se ona razlikuje time što su njene ‘amplitude’ veoma visoke” – dodao je Đorđević.

Koricu za knjigu radila je Milana Videnov, grafički dizajner Internet Portalа FAR.

Teodora Petrov

Foto: Milana Videnov / Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar