Bugarska i Srbija će rekonstruisati spomen kosturnicu u Nišu

Delagacije ratnih veterana i zvaničnika položile vence na spomenik poginulim bugarskim vojnicima-saveznicima Jugoslovenske armije u Drugom svetskom ratu. Bugarska i Srbija će rekonstruisati spomen kosturnicu u Nišu.

Spomen kosturnica sa posmrtnim ostacima 2015 bugarskih vojnika i oficira koji su kao saveznici Jugoslovenske armije poginuli u završnim borbama za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, biće rekonstruisana sredstvima Bugarske i Srbije, saopšteno je danas u Nišu prilikom polaganja venaca na ovaj spomenik u kojem je učestvovalo i deset bugarskih ratnih veterana, starih od 95 do 99 godina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 296-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 297-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 298-1024x683.jpg

„Imamo zajednički projekat za rekonstrukciju ovog kulturno-istorijskog spomenika sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Nišu i niškom gradskom opštinom Palilula. Ministarstvo odbrane Bugarske je opredelililo sredstva za ovu namenu, a čekamo još dozvolu te vrste srpskog Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Vreme rekonstrukcije spomenika zavisi, dakle, od Beograda” – rekao je za Internet Portal FAR Ivo Antonov, direktor Direkcije za socijalnu politiku pri Ministarstvu odbrane Republike Bugarske, podsećajući da je spomenik poslednji put rekonstruisan pre deset godina.

Na ovu spomen kosturnicu vence su danas položili predstavnici bugarskog Ministarstva odbrane i bugarskih patriotskih i veteranskih organizacija, kao i Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu. Ceremonija polaganja venaca započela je minutom ćutanja za sve poginule pripadnike bugarskih oružanih snaga koji su kao saveznici Jugoslovenske armije poginuli u konačnim borbama za oslobođenje Niša i Srbije, kao i klečanjem okupljenih „pred kostima heroja antifaštičke borbe, koji su dali život da Evropa bude slobodna“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 299-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 300-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 301-683x1024.jpg

„Kao mlad vojnik učestvovao sam u borbi protiv fašizma tokom celog Drugog svetskog rata. Bio sam u borbama od Pirota do Prištine, a stigao sam i do granice sa Austrijom. Nije bilo lako… Kao najtragičniji događaj pamtim kada je kod Bele Palanke spaljeno i izgorelo deset bugarskih tenkista. Od njih nisu ostale ni kosti-ostali su samo šlemovi. Trebalo bi i tamo podići spomenik, u slavu i sećanje na te ljude“ – rekao je za FAR, vidno potresen, ratni veteran Ivan Karadžov, koji danas ima 95 godina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 302-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 303-1024x683.jpg

Nikolaj Kolev, konzul bugarskog Generalnog konzulata u Nišu, kazao je da ovakva spomen kosturnica predstavlja „simbol borbe i pobede u Drugom svetskom ratu i poštovanja ljudi koji su bili spremni da polože najveću moguću žrtvu za bolju budućnost svih nas“.

Tradicionalno polaganje venaca na jedan ovakav spomenik predstavlja svojevrsni gest pomirenja i saradnje srpskog i bugarskog naroda“ – ocenio je on za FAR.

This image has an empty alt attribute; its file name is 304-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 305-683x1024.jpg

Bugarski veterani, zvaničnici i predstavnici patriotskih organizacija su, nakon iskazivanja pošte poginulim vojnicima-saveznicima Jugoslovenske armije u Drugom svetskom ratu, otputovali u Beograd, gde ih je očekivao razgovor sa izaslanikom odbrane u ambasadi Republike Bugarske, Milčom Ignatovim.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar