a

Uspeh mladih istoričara iz Pirotskog okruga

Učenici iz Pirotskog okruga osvojili su nekoliko visokih mesta na državnom takmičenju iz istorijе za gimnazije i srednje stručne škole, 11. maja u Nišu. Najbolje plasirani učenici iz srednjih škola sa područja okruga su Miroslav Gogov iz Dimitrovgrada i Miloš Simić iz Pirota koji su osvojili 3. mesto, u kategoriji II odnosno IV razreda, dok su u konkurenciji učenika gimnazija najbolji rezultat ostvarili Natalija Stefanović i Stefan Jovanović iz Pirota (2. i 3. mesto), u kategoriji IV odnosno II razreda, i Aleksandar Nikolić i Natalija Ivanov iz Babušnice (2. mesto oboje) u kategoriji III odnosno I razreda.

Na državnom takmičenju koje je organizovalo Društvo istoričara Srbije “Stojan Novaković”, učestvovalo je 211 učenica i učenika iz Srbije, od kojih devet iz srednjih škola i gimnazija iz Pirota i Babušnice, a domaćin takmičenja bila je Ekonomska škola iz Niša. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Sergej Ivanov

Foto: Vladica Tošić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar