Udruženja: Nacionalni savet Bugara da se izvini redakciji portala Far

Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju vređanje i omalovažavanje kojem su bili izloženi mlada novinarka portala Far i njen kolega juče u Dimitrovgradu, na sednici komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine.

Udruženja pozivaju rukovodstvo Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine da što pre utvrdi odgovornost vinovnika uvredljivog ponašanja prema novinarima i javno se izvini redakciji portala Far.

Prema informaciji koju je objavio Far, na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, neprimerenim provokacijama i etiketiranjem Dragan Jovičić, član komisije i direktor Radio-televizije Caribrod uvredio je u nekoliko navrata novinarku portala FAR Teodoru Petrov i snimatelja Stefana Pavića.

Tokom sastanka održanog u prostorijama Nacionalnog saveta, Jovičić je provocirao i omalovažavo ekipu FAR-a u prisustvu predsednika Nacionalnog saveta Stefana Stojkova i članova tog  tela. On je 24-godišnju novinarku FAR-a Teodoru Petrov bez ikakvog povoda politički etiketirao izjavom da je ona “Jedan od pet miliona”. Takođe je seksističkim izjavama povredio dostojanstvo novinarke, a na ulaznim vratima na kraju sednice u lice snimatelja Pavića opsovao je Portal FAR.

Neshvatljivo je i to što skandalozno ponašanje Dragana Jovičića, direktora Radio-televizije Caribrod i prosvetnog radnika u dimitrovgradskoj gimnaziji, nije osudio niko od prisutnih.

Uduženja se pridružuju zahtevu redakcije FAR-a da se predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov hitno izjasni o incidentu i javno osudi opisano ponašanje člana komisije za informisanje Nacionalnog saveta.

Inače, nije prvi put da pojedini predstavnici Radio-televizije Caribrod, u vlasništvu Radoice Milosavljevića, vređaju, provociraju i omalovažavaju novinare FAR-a na javnim događajima.

Portal FAR je nezavisan medij koji od 2016. na bugarskom i srpskom jeziku profesionalno i objektivno informiše građane u Dimitrovgradu i regiji.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih izdavača “Lokal press”
Asocijacija onlajn medija

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš 15.05.2018.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar