a

VIDEO: Aca Mančić iz škole koja je proslavila kačkavalj

Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ u Pirotu je bila jedina škola te vrste u nekadašnjoj SFRJ, pa naravno da je jedina i u današnjoj Srbiji. Od osnivanja daleke 1945. odškolovala je ogroman broj majstora i tehnologa, pa su i zbog toga sir i kačkavalj sa Stare planine postali čuveni u svetu.

Danas sem što školuje majstore i sama proizvodi kačkavlj i sir, a kada ih predstavi na nekom sajmu, oni po pravilu osvajaju najviša priznajna.

O školi, školovanju, priznanjima i „tajni“ staroplaninskog kačakavalja za „ Far“ je na Novosadskom sajmu govorio njen nastavnik Aca Mančić.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Petar Aleksić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
maj 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar