a

Centrala “Brаće Caribrodski“ ponovo „sija“ u Noći muzeja

Davno, pre skoro jednog veka Caribrod je dobio struju. Po tome je pretekao u mnogo veće gradove. Ali to ne bi bilo tako da nije bilo braće Caribrodski.
Preduzimljivi Jordan, Ilija, Georgi i Todor Caribrodski, su najpre napravili mlin, vadu (кanal) i savak (jezero), a onda 1927. nabavali turbinu i elektrificirali Caribod.

Danas o tome svedoče samo stare fotografijе i dokumenta. Izložiće ih u Noći muzeje u sobi „Detka Petrova“ Zavičajna muzejska zbirka u Dimitrovgradu.
Tako će i mlađe generacije imati priliku da vide kako su „Braća Caribrodski“ sem što su gradu čije prezime nose darivali struju, preusmerili reku i sa neznatnim posledicama po biljni i životinjski svet napravili istinski ukras za svoj grad.

Izložba će biti otvorena u subotu, 18. maja u 19:00 sati, a po rečima arheologa Vesne Nikolov, rukovodioca Zavičajne zbirke, ovo je peti put da se i Dimitrovgrad uključuje u manifestaciju Noć muzeja, uvek sa nekom postavkom koja se tematski odnosi na Caribrod i do sada uvek jako uspešno.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Zavičajna muzejska zbirka

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar