Centrala “Brаće Caribrodski“ ponovo „sija“ u Noći muzeja

Davno, pre skoro jednog veka Caribrod je dobio struju. Po tome je pretekao u mnogo veće gradove. Ali to ne bi bilo tako da nije bilo braće Caribrodski.
Preduzimljivi Jordan, Ilija, Georgi i Todor Caribrodski, su najpre napravili mlin, vadu (кanal) i savak (jezero), a onda 1927. nabavali turbinu i elektrificirali Caribod.

Danas o tome svedoče samo stare fotografijе i dokumenta. Izložiće ih u Noći muzeje u sobi „Detka Petrova“ Zavičajna muzejska zbirka u Dimitrovgradu.
Tako će i mlađe generacije imati priliku da vide kako su „Braća Caribrodski“ sem što su gradu čije prezime nose darivali struju, preusmerili reku i sa neznatnim posledicama po biljni i životinjski svet napravili istinski ukras za svoj grad.

Izložba će biti otvorena u subotu, 18. maja u 19:00 sati, a po rečima arheologa Vesne Nikolov, rukovodioca Zavičajne zbirke, ovo je peti put da se i Dimitrovgrad uključuje u manifestaciju Noć muzeja, uvek sa nekom postavkom koja se tematski odnosi na Caribrod i do sada uvek jako uspešno.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Zavičajna muzejska zbirka

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar