a

Dimitrov: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju redefiniše ulogu lokalnih samouprava

U Beogradu je juče održana sednica Mreže za zdravlje Stalne konferencije gradova i opština na temu novih zakonskih rešenja u oblasti zdravstva. Skupom je predsedavao predsednik Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO-a Vladica Dimitrov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 422-1024x683.jpg

U izjavi za portal FAR Dimitrov je rekao da je na sastanku diskutovano o zakonskim promenama definisanim novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, sa akcentom na redefinisanu ulogu lokalne samouprave.

„11. aprila je stupio na snagu novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koji ima dosta novina. Lokalne samouprave imaju rok da do 26. maja urade finansijski izveštaj za Domove zdravlja, pošto je novim Zakonom regulisano da ove zdravstvene ustanove pređu u republičku nadležnost. Plan mreže zdravstvenih ustanova, koji se odnosi na to da li će Domovi zdravlja biti samostalni ili u sklopu zdravstvenih centara, donosi Vlada i ona je u obavezi da to uradi u roku od 9 meseci od dana stupanja na snagu novog zakona,. Nakon toga, početkom 2020. godine biće formalno obavljen prenos nadležnosti sa lokala na Ministarstvo zdravlja. Predstavnike lokalnih samouprava koji su prisustvovali sastanku najviše je zanimalo na koji način će biti sprovedena promena nadležnosti, odnosno kako da zaštite imovinu koju su oni kupili za potrebe svojih građana“ – istakao je predsednik Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO-a.

Prema rečima Dimitrova, lokalne samouprave će i dalje moći da finansiraju opremu i stručne kadrove u svoje Domove zdravlja, bez obzira na izmene koje su predviđene novim zakonom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 423-1024x683.jpg

U radnom delu sastanka prisustvovao je i Nikola Jordanov, predsednik Saveta za zdravlje pri opštini Dimitrovgrad i član Mreže za zdravlje. Takođe, učešće su uzeli i predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije – Slađana Đukić, pomoćnik ministra za zdravstveno osiguranje, Goran Stamenković, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove i Radica Bulajić, pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu.

Sednica Mreže za zdravlje SKGO-a je organizovana u okviru treće faze projekta „Institucionalna podrška SKGO“ koju podržava Vlada Švajcarske.

A. Todorov

Foto: Fejsbuk stranica SKGO

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar