a

Dimitrovgrad domaćin 20. i 21. maja velikog skupa o zdravstvu i socijalnoj politici

Četvrta, dvodnevna, radna sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferenacije gradova u opština, na čijem čelu ja predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, održaće se u Dimitrovgradu 20. i 21. maja.

Učestovaće predstavnici iz opština: Barajevo, Bela Palanka, Bojnik, Bela Crkva, Bosilegrad, grada Vranja. opštine Žabalj, Žabari, gradske opštine Zvezdara (Beograd), Kovačice, Malog Iđoša, Merošine, Nove Crnje, Plandišta, gradske opština Rakovica (Beograd), Rekovca, Surdulice, Srbobrana, Titela i predstavnici grada Užica.

Razgovaraće se generalno o zdravstvu i socijalnoj politici, ali mnogo konkretnije o Novom zakonu o socijalnoj zaštiti stanovništa.

Prema rečima Vladice Dimitrova, predsednika odbora i lekara po struci, glavna tema će ipak biti dostupnost hitne medicinske pomoći u ruralnim sredinama na čemu se radi već tri godine. Dimitrov je za „Far“ izneo podataka iz analize dostupnosti po kome 51 odsto teritorije ili 41 odsto stanovnika ne može da ostvari hitnu medicinsku pomoć.

This image has an empty alt attribute; its file name is 441-1024x683.jpg

On je dodao da će se posle razgovora u Dimitrovgradu, zajedno sa Ministarstvom zdravlja naparaviti metodologija i strategija o pokrivenosti hitnom medicinskom pomoći, koja će biti gotova do kraja godine.

Dimitrov je precizirao da je i Evropa, prepoznala značaj problema i projetkta, pa će i Evropska unija pomoći u njegovom rešavanju, odnosno ostvarivanju.

Sednica odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferenacije gradova u opština je do sad, verovatno najveći i najzanačjaniji skup posvećen zdravstvu koji će se održati u Dimitrovgradu.

Slobodan Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar