a

Nedelja zdravlja usta i zuba u Dimitrovgradu

Ovogodišnja kampanja Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se od 15. do 21. maja u Srbiji pod sloganom “Svi zajedno do oralnog zdravlja”. Kao i prethodnih godina, nizom aktivnosti u kampanju se uključila Dečija preventivna stomatologija i Polivalentna patronažna služba dimitrovgradskog Doma zdravlja.

“U saradnji sa osnovnom školom “Hristo Botev” učenici 2. i 4. razreda su priredili izložbu na temu “Zdrava hrana za zdrave zube” i “Stomatolog i ja, dva drugara najbolja”. Pored izložbe, rade se preventivni pregledi dece svih uzrasta, kao i pregledi trudnica. Radimo u grupama. Primera radi stomatolog i stomatološka sestra rade sa decom. Učimo ih kako pravilno da održavaju oralnu higijenu, koja sredstva treba da koriste, koja hrana utiče dobro na zdravlje zuba, a koja ga ugrožava” – izjavila je za portal FAR Vesna Zarkov, stomatolog u Dečijoj preventivnoj stomatologiji Doma zdravlja u Dimitrovgradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 473-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 474-1024x683.jpg

Nedelja zdravlja usta i zuba se tradicionalno obeležava u trećoj sedmici maja meseca, od 1991. godine. Cilj obeležavanja ove akcije je informisanje, sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i mladih.

This image has an empty alt attribute; its file name is 475-1024x683.jpg

Oboljenje usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba) imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javno zdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar