Dimitrovgrad kao da se boji svojih uspešnih ljudi. Njih gotovo da nema u zvaničnim nazivima ili u imenima prizanja. Oni žive u uspomenama i sa njima će i kao i one, polako bledeti i nestajati.

Takav je slučaj i sa četvoricom braće koji su skoro pre jednog veka, bratski u ”podjednake časti“ uzeli hipotekarni kredit i založili svu svoju imovinu. Od njega su najpre „zajazili“ reku, zatim napravili branu, vadu (kanal), savak (jezero), mlin i na kraju 1927. hidrolektranu i elektrificirali Caribrod.

This image has an empty alt attribute; its file name is 487-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 488-1024x683.jpg

Zvali su se Jordan, Georgi, Todor i Ilija a prezivali po svome gradu – Caribrodski. Sem što su Caribrod strujom i mlinom uveli u „novo vreme“, podarili su mu i lepotu, jer su vodom okružili deo koji danas zovemo „Park“, a jazerom i vrbama načinili ga kutkom za uživanje ondašnjih Caribrođana. Po jezeru su plovili čamci, a u „Parku“ pod „sajvanom“ (senikom) su se priređavili „kermesi“(narodna veselja s muzikom) i zajednički proslavljale slave i važni događaji za grad. No uprkos svoj toj gradnji reku su ostavili čistom, sa brzacima, mrenama, klenovima, rakovima i školjkama, koje su živele u njoj.

This image has an empty alt attribute; its file name is 489-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 490-1024x683.jpg

Braća Caribrodski se od centrale nisu obagatili, pošto je turbina za struju koju su nabavili u Švajcarskoj koštala mnogo, a posao sa elektrifikacijom bio skup. Vraćanje kradita su im donekle olakšale Jugoslovenske državne žaleznice, s kojima su sklopili ugovor o elektrificiranju stanice, ali je poslednja rata isplaćena samo dan pred propast Jugoslavije i ulazak Nemaca u Caribrod 1941., a da nikome od njih nije palo na pamet da je ne uplati.

Zabeleženo je da su imali običaj da za Božić najsiromašnije caribrodske porodice daruju vrećom žita, brašna i kukuruza.

U pamćenju Caribrođana dugo je ostala i priča o Đorđu (Georgiju) Caribrodskom, koji je umro mlad, pa su mu ožalošćena braća „izvela polilej“ (svetiljku) nad grobom i tako elektrificirala caribrodsko groblje.

Posle rata centrala „Braće Caribrodski“ je nacionalizovana i veći deo imovine im je oduzet po raznim osnovima, a oni su kao „narodni neprijtelji“ bili i u zatvoru. Rehabilitovani su tek nedavno.

This image has an empty alt attribute; its file name is 491-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 492-1024x683.jpg

Njihova centrala, radila je do 1958., kada je Dimitrovgrad priključen na sistem „Vrla“. Mlin je opstao i duže, a završni udarac onome što su izgradili „Braća Caribrodski“ nanet je šezdesetih godina prošlog veka, kada je turbina koja je pokretala elektranu raskovana čekićima i isečena u komade završila kao otpadno gvožđe.

Ali najveću porugu njihovom delu nanela je nikad završena regulacija sliva Morave, koja je od Nišave naparavila kanal sa mrtvajama, pa je umesto nakadašnjih prozirnih brzaka i virova sa mrenama, krkušama i rakovima u njoj izrasla trska. Regulacija je i vadu ostavila bez vode, a ostrvo kod dvomostovlja, od prirodne džungle usred grada i areala za vrbe i drugo samoniklo rastinje i skloništa za vidre i ptice, pretvorila u plac za Luna park. Na tom talasu projekta Morava, nestali su i poslednji tragovi nekadašnjeg savaka, po kome su nakada davno plovili čamci.

This image has an empty alt attribute; its file name is 493-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 494-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 495-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 496-1024x683.jpg

Danas od svega toga imamo tek tridesetak eksponata na izložbi Zavičajne muzejske zbirke u Noći muzeja. Malo sigurno, ali i dovoljno da se krene u afirmaciju braće Caribrodski, po kojima bi se makar nazvala ulica u kojoj se nalazila njihova cantrala, isto kao što bi se u gradskoj nomenklaturi našlo mesto za Dudova, Sotirova, Pačeva, Naumova, Georgija i Marka Šukareva, Vere Lukanske, Ivana Petrova i mnoge druge koji su živeli za svoj grad.

Uostalom primeri sa bibliotekom, odnosno galerijom ili sa Detkom Petrovim i Metodijem Metom Petrovim, pokazuju da se dug isplati vratiti, kao što su i „Braća Caribrodski“ svoje dugove redovno izmirivali.

Slobodan Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar