a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obeležilo je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu 25 godina postojanja i rada. NUNS je Hariju Štajneru dodelio počasno priznanje, a Goranu Markoviću, Laslu Vegelu i Branislavu Guti Grubačkom počasno članstvo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 716-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 717-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 718-1024x683.jpg

Uz mnogo gostiju i članova, na prigodnom koktelu najpre je govorio aktuelni predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, koji je rekao da je ovo ustvari veliki jubilej s obzirom na okolnosti u kojima je NUNS radio, „bez mirne godine i normalnih uslova za rad“ i zahvalio svima zbog kojih se novinarska reč čula i u zemlji i u inostranstvu.

Bodrožić se osrvrnuo i na inicijativu Regionalne novinarske platforme u kojoj su članovi novinari iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i dao reč Hrvoju Zovku, predsedniku Hrvatskog novinarskog društva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 719-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 720-1024x683.jpg

Zovko je rekao da jubilej NUNS-a vidi kao 25 godina borbe za novinarstvo, upozorio na uslove u kojima novinari u regionu rade, naveo da je Regoinalna novinarska platforma najveća novinarska asocijacija posle Evropske novinarske federacije i pozvao na novinarsku solidarnost.

This image has an empty alt attribute; its file name is 721.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 722-1024x683.jpg

Zatim je Adam Santovac pročitao pismo nagrađenog Harija Štajnera, novinara „Borbe“, „NIN-a“ i „Vremena“, jednog od osnivača NUNS-a i osnivača Medija Centra. Hari Štajner, rođen 1930. penzinonerske dane provodi na Tari, a u pismu podseća na prošlost, ukazuje na sadašnjost i upozorava na budućnost.

Proglašeni su i počasni članovi NUNS; reditelj Goran Marković, pisac Laslo Vegel i Branislav Guta Grubački, aktivista iz pokreta „Novi optimizam“. U njihovo ime zahvalio je Branislav Guta Grubački.

This image has an empty alt attribute; its file name is 723-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 724-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 725-1024x683.jpg

Nezavisno udruženje novinara Srbije osnovano je 1994. godine u Domu omladine u Beogradu. Počelo je sa radom u jako teškim vremenima za novinarstvo i za novinarsku istinu. Inicijativa je potekla od Upravnog odbora Fonda solidarnosti, na čijem čelu je bio Hari Štajner. Njoj su se priključili predstavnici tridesetak redakcija u Srbiji i Sindikat “Nezavisnost”. Danas NUNS ima nešto više od 3.300 članova.

Od 1994. godine NUNS je član Međunarodne federacije novinara i Evropske federacije novinara. Prvi predsednik NUNS-a bio je Dragan Nikitović-Nikita.

Slobodan Aleksić

Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar