a

Put za eksploataciju gline

Istočni deo Zabrđa je na putu da dobije još jedan rudnik, a reč je o eksploataciji glinenih minerala u ataru sela Brebevnica. Za ove potrebe obavlja se trasiranje i uređenje puta od Kozarice prema selu Brebevnica, a preko farme “Bačevsko polje”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 750-1024x683.jpg

Građevinske radove izvodi preduzeće Mine invest doo iz Aranđelovca, koje je sa Opštinom Dimitrovgrad zaključilo Ugovor o održavanju atarskih puteva ka Brebevnici.

This image has an empty alt attribute; its file name is 751-1024x683.jpg

Nova trasa puta počinje od skretanja za selo Bačevo na Kozarici i proteže se paralelno sa postojećim putem do farme Bačevsko polje.

Redakciji FAR-a za sada nije poznato da li je Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo saglasnost, odnosno eksploataciono ili istražno pravo za nalazište glinenih minerala kod Brebevnice i da li je prethodno vršena procena uticaja na životnu sredinu.

S. Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar