a

Završena fasada crkve u Željuši

Crkva “Sveto Vaznesenje Gospodnje” u Željuši poprima završne obrise jer je kompletirana cela fasada. Svojom belinom ona već sad predstavlja vizuelno osveženje najvećeg sela u opštini Dimitrovgrad, a ispoštovana je dinamika radova, koja je ranije najavljena.

This image has an empty alt attribute; its file name is 807-1024x683.jpg

Prema rečima pomoćnika predsednika opštine za komunalnu delatnost i putnu infastrukturu Žana Conevića, u ovaj posao opština Dimitrovgrad je uložila 1.060.000 dinara. Sredstva su stigla iz fonda namenjenog verskim zajednicama, a uradila ga je na jako dobar način pirotska firma KIM-TIM.

Međutim, zamalo da ne bude tako, jer su radnici naišli na nepredviđena oštećenja od atmosferskih voda u centralnom kubetu za koje je bilo potrebno izdvojiti dodatnik sto hiljada dinara.

Upravo tada se pojavila jedna Željušanka koja živi u SAD i koja je donirala hiljadu evra. Ona je do potpunog završetka crkve, kada će njeno i imena njene familije biti upisana kao donatori, poželela da ostane anonimna.

Tako se svota za fasadu popela na skoro milion i dvesta hiljada dinara, a posao je završen po planu i kvalitetno.

This image has an empty alt attribute; its file name is 808-1024x683.jpg

Žan Conević, koji je bio na čelu celokupne akcije, po ocu i sam Željušanin „korenjak“, u razgovoru za FAR nije mogao da sakrije zadovoljstvo onim što je obavljeno, rekavši da je zbog toga srećan: “ko da si je napravil nešto doma“.

Željuška crkva je inače u narodu poznata i pod imenom „Sveti Spas“. Počela je da se gradi na mestu mnogo starijeg hrama, uz obročni krst iz 1864. godine i neposredno pored mesta gde je bila prva škola u Željuši, koja je starija i od one u Dimitrovgradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 809-1024x683.jpg

Kada bude završen hram “Sveto Vaznesenje Gospodnje” biće posle crkve u Dimitrovgradu i manastirskog hrama u „Svetom Ćiriku“, najveća crkvena građevina na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

Projekat za njegovu gradnju je urađen 2000. godine od strane Instituta za zaštitu spomenika kulture u Nišu, kada su počeli i radovi na čijem čelu je bio Crkveni savet sastavljen od samih Željušana.

Slobodan Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar