a

Svetski dan bez duvanskog dima: Priprema se potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru

Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava sa poražavajućom statistikom. Puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15.000 ljudi. Ministarstvo zdravlja priprema izmene zakona kojim će se regulisati upotreba duvanskih proizvoda i potpuna zabrana duvanskog dima u zatvorenom prostoru.

Doktorka Ika Pešić iz Klinike za pulmologiju KCS ističe da je skoro dve trećine dece izloženo duvanskom dimu, što je najčešći uzrok astme, koja u odraslom dobu stvara veliki rizik od umiranja od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Od raka pluća godišnje umre 5.000 stanovnika Srbije. Duvan je i jedan od glavnih uzroka za nastanak koronarne bolesti, moždanog udara i bolesti perifernih krvnih sudova. I kod nepušača duvanski dim povećava rizik od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti.

Pušenje u radnom prostoru zabranjeno je 2010. godine, a do kraja ove godine očekuje se izmena Zakona.

Kako u svetu duvan ubija sedam miliona ljudi godišnje, pomoćnik ministra zdravlja, Vesna Knjeginić naglasila je da će promena u Zakonu biti u smislu potpune zabrane duvana u zatvorenom prostoru. Državne kase imaju velike prihode od akciza na duvanske proizvode, ali su, po računici SZO, troškovi lečenja i bolovanja četiri puta veći.

Teodora Petrov (Izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar