a

Aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine” organizovali su protest ispred sedišta „Unikredit banke“ u Rajićevoj ulici u Beogradu.

Na skupu se čulo da okupljeni mogu da imaju razumevanja za bankarski sektor, jer on prati razvoj ljudskog roda već skoro dva milenijuma, ali na mogu da shvate toliku bezobzirnost kapitala koji umesto da ulaže u život, ulaže u smrt. Jer, kako se čulo, tamo gde se unište reke uništi se sav život, biljke, životinje i na kraju i ljudi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-1024x683.jpg

Zato je bankama preporučeno da umesto što kreditiraju mini-hidroelektrane, koje ubijaju i prirodu i ljude, ulažu u puteve, poljoprivredu i turizam, koji će zadržati život oko reka koje njihovim građenjem uništavaju“.

Prozavni su i najviši zvaničnici Srbije, od predsednika Vućića, premijerke Brnabić, pa do ministarke Zorane Mihajlović, da pre svega poštuju Ustav svoje zemlje koji ih obavezuje da garantuju pravo na život, a zatim i zakone i propise, koji kao u slučaju Rakitske reke, već drugi put nalažu investitoru da obustavi radove i izvadi cevi u koje je smestio reku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 7-1024x620.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 9-1024x694.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 10-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 12-1024x683.jpg

Takođe je prozvan i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je dozvolio gradnju MHE u Parku prirode“ Stara planina“.

Na protestu, koji je oraganizovan od strane pokreta koji brani Staru planinu, nisu govorili samo Staroplaninci, nego i ljudi iz cele Srbije. Od Ratkova i Paraćina, preko predstavnika pokreta “Savski nasip“ iz Beograda, pa do predstavnika studenata Šumarskog fakulteta.

Jedan od organizatora skupa Aleksandar Jovanović Ćuta je ukazao da projekti gradnje MHE nemaju nikakvu budućnost i da ko god bude uložio u njih, može da računa da mu je svaki dinar propao.

Osim „Unikerdit banci“, apel da ne ulažu u MHE upućen je i „Erste banci“, „Inteza banci“ i „Socijete ženeral banci“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 13-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 14-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 15-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 16-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 17-1024x683.jpg

Jovanović je izneo i podatak da je samo „Unikredit banka“ u MHE na Rakitskoj reci uložila 1,2 miliona evra, pozvao banke da obustavljanjem kreditiranja MHE postanu društveno odgovorne i podsetio da je Evropski parlament upozorio Srbiju da mora da preduzme sve potrebne mere za zaštitu Stare planine, ali pošto su one izostale, reke će štititi sami aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Jovanović je takođe najavio da će se stvar oko mini-hidolektrana prelomiti u Rakiti, gde je investitoru Goranu Beliću naloženo da povadi cevi i da će ako on ili država to ne urade, za taj posao biti angažovani privatni izvršitelji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 18-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 19-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 20-1024x683.jpg

Iako buran po govorima, jučerašnji protest „ Ne damo reke pod hipoteke“ protekao je mirno uz sitnu kišu i diskretno prisustvo policije.

Slobodan Aleksić

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar