Aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine” organizovali su protest ispred sedišta „Unikredit banke“ u Rajićevoj ulici u Beogradu.

Na skupu se čulo da okupljeni mogu da imaju razumevanja za bankarski sektor, jer on prati razvoj ljudskog roda već skoro dva milenijuma, ali na mogu da shvate toliku bezobzirnost kapitala koji umesto da ulaže u život, ulaže u smrt. Jer, kako se čulo, tamo gde se unište reke uništi se sav život, biljke, životinje i na kraju i ljudi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-1024x683.jpg

Zato je bankama preporučeno da umesto što kreditiraju mini-hidroelektrane, koje ubijaju i prirodu i ljude, ulažu u puteve, poljoprivredu i turizam, koji će zadržati život oko reka koje njihovim građenjem uništavaju“.

Prozavni su i najviši zvaničnici Srbije, od predsednika Vućića, premijerke Brnabić, pa do ministarke Zorane Mihajlović, da pre svega poštuju Ustav svoje zemlje koji ih obavezuje da garantuju pravo na život, a zatim i zakone i propise, koji kao u slučaju Rakitske reke, već drugi put nalažu investitoru da obustavi radove i izvadi cevi u koje je smestio reku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 7-1024x620.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 9-1024x694.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 10-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 12-1024x683.jpg

Takođe je prozvan i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je dozvolio gradnju MHE u Parku prirode“ Stara planina“.

Na protestu, koji je oraganizovan od strane pokreta koji brani Staru planinu, nisu govorili samo Staroplaninci, nego i ljudi iz cele Srbije. Od Ratkova i Paraćina, preko predstavnika pokreta “Savski nasip“ iz Beograda, pa do predstavnika studenata Šumarskog fakulteta.

Jedan od organizatora skupa Aleksandar Jovanović Ćuta je ukazao da projekti gradnje MHE nemaju nikakvu budućnost i da ko god bude uložio u njih, može da računa da mu je svaki dinar propao.

Osim „Unikerdit banci“, apel da ne ulažu u MHE upućen je i „Erste banci“, „Inteza banci“ i „Socijete ženeral banci“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 13-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 14-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 15-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 16-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 17-1024x683.jpg

Jovanović je izneo i podatak da je samo „Unikredit banka“ u MHE na Rakitskoj reci uložila 1,2 miliona evra, pozvao banke da obustavljanjem kreditiranja MHE postanu društveno odgovorne i podsetio da je Evropski parlament upozorio Srbiju da mora da preduzme sve potrebne mere za zaštitu Stare planine, ali pošto su one izostale, reke će štititi sami aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Jovanović je takođe najavio da će se stvar oko mini-hidolektrana prelomiti u Rakiti, gde je investitoru Goranu Beliću naloženo da povadi cevi i da će ako on ili država to ne urade, za taj posao biti angažovani privatni izvršitelji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 18-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 19-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 20-1024x683.jpg

Iako buran po govorima, jučerašnji protest „ Ne damo reke pod hipoteke“ protekao je mirno uz sitnu kišu i diskretno prisustvo policije.

Slobodan Aleksić

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar