a

Posle dva uspešno organizovana festivala duvačkih orkestara u Caribrodu, Udruženje Caribrođana u Beogradu – “Pametnik”, uz pomoć opštine Dimitrovgrad, kreće u akciju ponovnog formiranja gradskog duvačkog orkestra.

Kako je “Faru” rekao predsednik “Pametnika” Nebojša Videnov, namera tog udruženja je od početka bila “da si preko festivalat vrnemo muzikutu” ili drugim rečima da se preko gostovanja velikih i dobrih orkestara u Dimitrovradu, pobudi interesovanje Caribrođana za ponovno osnivanje gradske duvačke muzike.

“Samo tako festival ima punu svrhu”, smatra Videnov i dodaje “da će se formiranjem gradskog orkestra ne samo vratiti tradicija duvačke muzike duga 110 godina i mladi upućivati na kvalitetnu muziku, koju će i sami izvoditi, nego će se i u samom Dimitrovgradu stvoriti energija, koja će moći da iznese i mnogo ozbiljnije zahvate nego što je sadašnji festival”.

Zbog toga će “Pametnik” preko talasa “Radio Caribroda” organizovati glasanje za ime orkestra, objaviti javni konkurs za njegov logo i sve što postigne na tom planu objavljivati preko “Fara” i drugih javnih glasila.

Dokumetovano, duvačka muzika u Caribrodu postoji od 1904. Njeni zlatni dani vezuju se za prvog zabeleženog kapelenika Todora Naumova, profesorku Galinu Nejkovu, Georgija Šukareva i njenog poslednjeg dirigenta Aleksandra Rančeva, čijim ne tako davnim odlaskom u penziju ona prestaje da postoji.

Slobodan Aleksić

Foto: Iz arhive “Pametnika”

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar