Antologija bugarskog aforizma na srpskom jeziku predstavljena u Sofiji

U Gradskoj biblioteci u Sofiji, u organizaciji lista za satiru „Stršel“, 6. juna predstavljena je antologija bugarskog aforizma „Trn i ruža“ na srpskom jeziku, koju je preveo i priredio Aleksandar Čotrić. U mramornom foajeu prestoničke biblioteke, koja se nalazi u centru grada, okupio se veliki broj ljubitelja aforistike, humora i satire iz cele Bugarske. U antologiji koja je nedavno objavljena u Beogradu, u izdanju Zavoda za udžbenike, predstavljena su 122 bugarska autora i oko dve i po hiljade njihovih misli. Među zastupljenim piscima su i nobelovac Elijas Kaneti, te veći broj akademika, profesora univerziteta i najuglednijih bugarskih pisaca i mislilaca.

Govoreći na sofijskoj promociji, univerzitetski profesor i prevodilac Gančo Savov istakao je da antologija „predstavlja toliko bogat izbor aforizama, kakav u Bugarskoj još uvek ne postoji“.

Književnik iz Varne Valentin Dimitrov ukazao je da je „autor radeći na antologiji koristio veoma bogatu građu iz knjiga, novina, časopisa i sa interneta, zbog čega je ‘Trn i ruža’ najsveobuhvatnija antologija bugarske kratke književne forme“.

Glavni urednik „Stršela“ Mihail Vešim naglasio je veoma dobru saradnju između srpskih i bugarskih satiričara, podsetivši da je „Aleksandar Čotrić u Bugarskoj, u gradu Svištovu dobitnik međunarodne nagrade za satiričnu priču, na konkursu ‘Aleko’, u čast bugarskog pisca Aleka Konstantinova“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 142-1024x683.jpg

Priređivač antologije Aleksandar Čotrić rekao je da „Srbiju i Bugarsku, osim autoputeva, povezuju i književna dela“. On je protumačio osnovne karakteristike bugarskih aforizama, a to su, po njemu: „poetičnost, paradoksalnost i filozofičnost, te da govore i krupnim, univerzalnim temama, ali ih odlikuju i duhovitost i kritičnost“.

Promociji su prisustvali i ministar savetnik u ambasadi Srbije u Sofiji Gordana Božić, zastupljeni autori aforizama Veselin Zidarov, Diljan Benev, Hristina Ostrikova, Nikolaj Draganov, kao i karikaturistkinja Margarita Jančeva, čiji se crteži nalaze u antologiji.

Tokom boravka u Sofiji Aleksandar Čotrić je, povodom izlaska antologije, dao intervju Bugarskoj nacionalnoj televiziji.

Izvor i foto: Udruženje književnika Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar