Hoće li se menjati cene na srpskim pumpama?

Posle četvoromesečnog rasta, cene sirove nafte od polovine maja su padale. To je, u proteklih desetak dana, pojeftinilo derivate na pumpama u Srbiji, tek za oko dinar. Od 7. juna, međutim, cena crnog zlata ponovo raste, a barel je premašio 63 dolara, prenosi RTS.

Šta se očekuje na svetskom i našem nafnom tržištu?

U poređenju sa cenama u regionu dizel je samo u Albaniji i Grčkoj, a gas za automobile u Grčkoj i Mađarskoj skuplji nego kod nas. Po ceni benzina i dalje smo u sredini lestvice. U naftnim kompanijama kažu da su, s obzirom na troškove, cene realne.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije izjavio je za RTS da je najveći trošak nabavka nafte, pošto je Srbija izuzetno zavisno uvozna. Negde 80 posto derivata koji se potroše u Srbiji ili je dobijeno preradom uvozne nafte ili su direktno uvezeni derivati. Ne možemo se izolovati od uticaja svetskog tržišta. Ne možemo sigurno očekivati neke velike promene na srpskom tržištu.

Neizvesnost na svetskom naftnom tržištu podgreva iščekivanje novih poteza OPEK-a i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte, a svetsko naftno tržište dodatno je već pod velikim uticajem pada proizvodnje u Iranu i Venecueli zbog američkih sankcija i kriza u Libiji i Nigeriji. Kako navodi RTS, njihov šestomesečni sporazum o manjoj proizvodnji za 1,2 miliona barela dnevno važi do kraja juna. Rusija se još ne izjašnjava, a u OPEK-u se nadaju produženju tog dogovora.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar